Nedelja 23. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.03.2011.
17:28
Beta A

"Na Ilidži se smenjivali 'šešeljevci', 'arkanovci', Legija i Bokan"

Svedok optužbe Nedeljko Prstojević potvrdio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su srpske paravojske 1992. delovale na Ilidži, gde je on tada bio komandant kriznog štaba i predsednik srpske opštine.

Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala

Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za progon nesrba iz 20 opština u BiH, uključujući Ilidžu.

Prstojević je izjavio da su krizni štab i srpska opština na Ilidži s proleća 1992. formirani prema uputstvu vrha Srpske demokratske stranke koju je predvodio Karadžić. On je posvedočio da su od maja do decembra 1992. na Ilidži, u raznim periodima, delovali "arkanovci", koje je predvodio Milorad Ulemek-Legija i "šešeljevci", na čelu sa Branislavom Gavrilovićem zvanim Brne, koje je obilazio i Vojislav Šeselj.

Svedok je pomenuo i da je na Ilidži kratko boravila paravojska "nekog Bokana", koja je zatim nestala, a da nije ni učestvovala u borbama. U decembru 1992, u mestu su se pojavili, prema njegovim rečima, i "zvornički četnici".

Napominjući da su svi dobrovoljci, pojedinačno i u grupama, bili deo Vojske Republike Srpske ili MUP, Prstojević je naznačio da su "svi morali da se stave pod komandu VRS", ali i da su te formacije "težile neposlušnosti".

Prema njegovim rečima, "arkanovci" su učestvovali u "žestokim borbama", na Ilidži sredinom maja 1992. i "izuzetno se dobro borili u odbrani". Posle nekoliko dana su "iz nepoznatih razloga nestali", možda zato što su imali ranjene, kazao je svedok.

On je potvrdio da je 13. maja 1992. primio vođu "arkanovaca" Ulemeka i da su razgovarali o bezbednosnoj situaciji na Ilidži. Prstojević je izjavio i da su se pripadnici paravojske Branislava Gavrilovića-Brneta "predstavljali kao članovi Srpske radikalne stranke", iako su bili sa terena oko Sarajeva. Lider SRS Šešelj obišao ih je dva puta, rekao je Prstojević, uz napomenu da je on tokom prve posete primio Šešelja u zgradi opštine.

"Od te posete, mi smo imali samo psihološku korist, nije mi poznato da je Šešelj ikada poslao bar jedan kamion humanitarne pomoći", primetio je svedok.

Tokom druge posete, Šešelj se, po rečima Prstojevića, "nije udostojio da navrati", i "više je pravio promociju SRS", ali je obišao i Gavrilovićevu jedinicu.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.03.2011. 18:18
zašto ova nazovi srpska štampa sebi dozvoljava da srpske oružane snage naziva paravojnim?hajde gospodo novinari nađite i jedan hrvatski ili muslimanski članak gdje oni za svoje snage kažu da su paravojne iako im taj epitet pripada prije nego srbima.ne moramo se mi ljutiti ni na koga sva bolest leži u nama i sa nama.ovo je više groteskno da se ovakve stvari nametnute od neprijateljski nastrojene eu i amerike provlače kroz našu štampu,pa što onda da nas drugi ne blate kad to uporno sami sebi radimo već 20 g.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online