Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.03.2011.
13:07
M. Jakšić - Vesti A

Odbio da daje otkaze Srbima

Ivan Jeličić Čipi, inženjer građevine u penziji, nekadašnji košarkaš karlovačkog Željezničara, smenjen je u proleće 1991. s funkcije direktora Sekcije za održavanje i eksploataciju pruga u Karlovcu, a onda prevremeno penzionisan i to samo zbog toga što se, kako je rekao "Vestima", prema Srbima jednako odnosio kao prema Hrvatima.

Odbio da šikanira Srbe: Ivan Jeličić Čipi
 


Odbio je da šikanira Srbe u vreme kad su oni masovno dobijali otkaze, kad su izbacivani iz svojih stanova i fizički likvidirani.
 

Pre nego što su iz Uprave železnica u Zagrebu zatražili njegovu ostavku, napravili su inspekciju na pruzi Zagreb-Karlovac, na relaciji Zdenčina-Horvati, proglasili je nebezbednom i za to okrivili Jeličića.
 

Da li su od vas tražili da Srbima dajete otkaze?

- Nisu od mene ništa tražili, već su mi sugerisali loše mišljenje o Srbima. Ja to nisam hteo da prihvatim, smatrajući da ljude treba vrednovati po njihovim radnim i drugim kvalitetima, a ne po nacionalnosti. Očigledno im je za direktorsko mesto bio potreban čovek koji će da mrzi Srbe. A ko mrzi nekoga zbog njegove nacionalnosti, taj mu onda na temelju takvih kriterijuma određuje i sudbinu.

Na koji su vam to način sugerisali loše mišljenje o Srbima?

Cena držanja principa

 

Ivan Jeličić Čipi je u penziji od 1992. Prima mesečno 580 evra, a da nije prevremeno penzionisan, primao bi 800 evra. Da se nije držao svojih principa, možda bi, kao i neke njegove kolege, dobio otpremninu koja je u to vreme bila oko 50.000 nemačkih maraka.

- Tezom da su Srbi privilegovani, da ih je previše na rukovodećim funkcijama. Ni na kraj pameti mi nije bilo, čak i da je to sve što su govorili bila istina, da ja zbog toga Srbe šikaniram ili izbacujem s posla. Zato su me i prekrstili, širili su priču po Železnici da se ja ne zovem Ivan već Jovan. Kad je za predsednika Hrvatske izabran Stipe Mesić, hteo sam da mu pišem o drastičnom kršenju ljudskih prava na Železnici, ali sam odustao. Procenio sam da od toga neće biti nikakvog rezultata.

Kad ste smenjeni, jesu li usledili otkazi Srbima?

- Pošto je u to vreme, početkom oktobra 1991. došlo do bombardovanja Karlovca i prekida veza s Kordunom, većina radnika srpske nacionalnosti ostala je na području koje Hrvatska više nije kontrolisala. Od 360 radnika u mojoj Sekciji, 30 odsto su bili Srbi, većinom zaposleni na pruzi koja je prolazila kroz Kordun. Ali bez posla nisu ostali samo kordunaški Srbi, već i oni koji žive na području Gorskog Kotara, Ogulina i Like. Među 800 otpuštenih, većina su bili Srbi. Ostali su, kao i ja, proglašeni politički i nacionalno nepodobnima. 

Da su Hrvati, nikom ništa


- Zalagao sam se da Železnica finasira kupovinu stana jednom svom radniku sa 50 odsto, a preduzeće "Že-Če", gde mu je supruga radila, sa drugih 50 odsto. Ali, oboje su bili Srbi. Da su bili Hrvati, niko mi na tome ne bi zamerio. Nisu mi oprostili ni kada sam odlučio da radniku iz opštine Vrginmost šaljemo oštećene pragove. I tu je bio problem što je on Srbin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online