Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Nedelja 13.02.2011.
10:03
Novosti A

Poslednji slovenački četnik odan Draži

Uroš Šušterič, najpoznatiji slovenački ravnogorac, pomno traga za istinom o sudbini svog oca i brata i prati vesti iz Srbije o otkrivanju grobnica nestalih posle 1944. godine.

Šušterić ispred biste Draže Mihailovića 

 "Kao opredeljeni monarhista, koji je zapamtio lepši život u Kraljevini Jugoslaviji, borio sam se za kralja i otadžbinu, i tako mislim i danas. Porodice mog oca i njegovih sestara dale su na oltar Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu tri života: dvojicu su ubili komunisti, a jednog nacisti, dve porodice iseljene su sa svojih ognjišta u Srbiju i Bosnu, jedna porodica u koncentracioni logor u Nemačku, i svima su nacisti zaplenili kompletnu imovinu. I danas sam čvrsto ubeđen - da je pobeda bila na našoj strani, imali bismo Federativnu Kraljevinu Jugoslaviju sa dinastijom Karađorđevića, i to bi bila jedna od najjačih država srednje Evrope".

Ovako razmišlja najpoznatiji slovenački ravnogorac Uroš Šuštevič, nekadašnji kapetan Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji još traga za grobovima oca i brata, koji su kao četnici ubijeni u bespućima južne Srbije, posle okončanja Drugog svetskog rata. Pomno prati vesti iz Srbije o pomacima u otkrivanju masovnih grobnica koje su nikle u obračunu nove, komunističke vlasti sa političkim neistomišljenicima. 

"Kod nas u Sloveniji je samo u 2010. godini otkrivena Huda jama, pored reke Savinje kod Laškog, gde je pobijeno i bačeno u rovove napuštenog rudnika preko 3.000 ljudi, među njima i žene i deca. U Srbiji toga još nema", kaže Šušerić uz konstataciju da Srbija mnogo kasni u otkrivanju istine.

Uroš Šušterić sa ordenjem Vojske Kraljevine Jugoslavije

Šušterič, koga zemljaci zovu vojvoda Triglavski, i dalje traži istinu o mestu smrti generala Dragoljuba - Draže Mihailovića.

"Sramota je da to još nije otkriveno. To je neukusna igra", kaže on. U Srbiju, koju naziva drugom otadžbinom, dolazi redovno od 2000. godine. Omiljena destinacija mu je - Ravna gora. Klanja se uspomeni na oca Josipa i brata Bojana, ravnogorce koji su streljani i leže u do sada neotkrivenim grobovima.

U prvim redovima


"U Sloveniji je postojalo šest četničkih odreda sa nekoliko stotina boraca u šumama, kao i nekoliko hiljada ilegalaca u gradovima i selima. U vreme rata na komandnim položajima u Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini delovalo je aktivno 120 oficira Slovenaca, od toga čak četvorica generala. Na teritoriji Slovenije bila je organizovana sigurno najjača obaveštajna mreža koja je bila podređena vrhovnoj komandi", priseća se Šušterič. "Nju je vodio Čičin pobratim, general Vladimir Vauhnik, generalštabni pukovnik, vojni ataše Kraljevine Jugoslavije u Berlinu".

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.02.2011. 10:07
"I danas sam čvrsto ubeđen - da je pobeda bila na našoj strani, imali bismo Federativnu Kraljevinu Jugoslaviju sa dinastijom Karađorđevića, i to bi bila jedna od najjačih država srednje Evrope". Бог Вам дао здравља.
Nedelja 13.02.2011. 10:08
Помоз` Бог, чича!
Nedelja 13.02.2011. 10:18
nema potrebe bilo sta da se doda niti komentarise,Urose bog ti dao zdravlje i dug zivot kako tebi tako i tvojim pokolenjima!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online