Nedelja 13.02.2011.
10:03
Novosti

Poslednji slovenački četnik odan Draži

Šušterić ispred biste Draže Mihailovića 

 "Kao opredeljeni monarhista, koji je zapamtio lepši život u Kraljevini Jugoslaviji, borio sam se za kralja i otadžbinu, i tako mislim i danas. Porodice mog oca i njegovih sestara dale su na oltar Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu tri života: dvojicu su ubili komunisti, a jednog nacisti, dve porodice iseljene su sa svojih ognjišta u Srbiju i Bosnu, jedna porodica u koncentracioni logor u Nemačku, i svima su nacisti zaplenili kompletnu imovinu. I danas sam čvrsto ubeđen - da je pobeda bila na našoj strani, imali bismo Federativnu Kraljevinu Jugoslaviju sa dinastijom Karađorđevića, i to bi bila jedna od najjačih država srednje Evrope".

Ovako razmišlja najpoznatiji slovenački ravnogorac Uroš Šuštevič, nekadašnji kapetan Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji još traga za grobovima oca i brata, koji su kao četnici ubijeni u bespućima južne Srbije, posle okončanja Drugog svetskog rata. Pomno prati vesti iz Srbije o pomacima u otkrivanju masovnih grobnica koje su nikle u obračunu nove, komunističke vlasti sa političkim neistomišljenicima. 

"Kod nas u Sloveniji je samo u 2010. godini otkrivena Huda jama, pored reke Savinje kod Laškog, gde je pobijeno i bačeno u rovove napuštenog rudnika preko 3.000 ljudi, među njima i žene i deca. U Srbiji toga još nema", kaže Šušerić uz konstataciju da Srbija mnogo kasni u otkrivanju istine.

Uroš Šušterić sa ordenjem Vojske Kraljevine Jugoslavije

Šušterič, koga zemljaci zovu vojvoda Triglavski, i dalje traži istinu o mestu smrti generala Dragoljuba - Draže Mihailovića.

"Sramota je da to još nije otkriveno. To je neukusna igra", kaže on. U Srbiju, koju naziva drugom otadžbinom, dolazi redovno od 2000. godine. Omiljena destinacija mu je - Ravna gora. Klanja se uspomeni na oca Josipa i brata Bojana, ravnogorce koji su streljani i leže u do sada neotkrivenim grobovima.

U prvim redovima


"U Sloveniji je postojalo šest četničkih odreda sa nekoliko stotina boraca u šumama, kao i nekoliko hiljada ilegalaca u gradovima i selima. U vreme rata na komandnim položajima u Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini delovalo je aktivno 120 oficira Slovenaca, od toga čak četvorica generala. Na teritoriji Slovenije bila je organizovana sigurno najjača obaveštajna mreža koja je bila podređena vrhovnoj komandi", priseća se Šušterič. "Nju je vodio Čičin pobratim, general Vladimir Vauhnik, generalštabni pukovnik, vojni ataše Kraljevine Jugoslavije u Berlinu".

2024 © - Vesti online