Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 05.02.2011.
02:11
S. Princip - Vesti A

Kep dokazuje nevinost vezanih ruku

"Prema mom mužu se postupa kao da je kriv dok ne dokaže nevinost, a bez mogućnosti da je dokazuje. Ne postoji pravilo o dokazu koje odobrava takvu strašnu nepravdu, kaže supruga kapetana Dragana, Nada Lukić

Neuspešna podrška prijatelja iz rata: Stiv Plater (SAD) i Rihard Šnajder (Austrija)

 

Doslovno samo koji dan nakon što je uhapšen s njegovim potpisom, ministar u vladi Džona Hauarda priznao je da je zakon po kome se vodi postupak za izručenje Dragana Vasiljkovića - zastareo.

Vasiljković je uhapšen 19. januara 2006. godine. Sticajem okolnosti ili ne, uporedo s hapšenjem, tadašnji ministar pravosuđa, senator Kris Elison, pozvao je na javnu raspravu o amandmanima na Zakon o izručenju i dao rok za prijem primedbi do 21. marta. U propratnoj reči tim povodom, senator je kazao, crno na belo, da "australijska vlada daje visoki prioritet reviziji ekstradicione legislative i prakse".
 

Gospodin Elison tada je citirao više nego očigledne razloge, rekavši da je "naš svet u 2005. dramatično drugačiji od našeg sveta u 1988. (godina usvajanja postojećeg zakona)". Tako on navodi da je broj međunarodnih putovanja u i izvan Australije, utrostručen, da je tehnologija kao što je internet ušla u našu upotrebu zauvek, a tek bila u razvoju 1988.

Ujedinili se za Kapetana
 

Na Fejsbuk portalu ministra unutrašnjih poslova, nakon što je objavio poziv na izjašnjavanje o amandmanima na Zakon o izručenju, pojavili su se pozivi za oslobađanje Danijela Snedena. Među ostalim, pozive su uputili članovi organizacije žrtava rata iz Istočnog Sarajeva (ovo udruženje broji više od 5.000 pristalica), a od pojedinaca Srđan Jeremić, Miomir Milentijević, Momčilo Trkulja, Nikola Jović, Dalibor Kunić, Ninko Ćorić, Selma Maglajkić Medak i drugi. Potpisnici iz Istočnog Sarajeva napisali su: "Mi se lako ujedinjujemo protiv nekoga, a teško se ujedinjujemo za sebe i svoje."

 

"Unapređenje komunikacija učinilo je kriminalcima lakšim da planiraju zločine i počine ih izvan granica, a povećan broj međunarodnih putovanja pomaže im da lakše izbegnu pravdu", piše senator i očito misli pre svega na borbu protiv terorizma u kojoj Australija dosledno prati SAD. S tim u vezi, on pominje i "međunarodni zločin i pretnju terorizmom koji su među najvišim prioritetima agencija zaduženih za provođenje zakona". No, on obećava i "novi, određeniji i sveobuhvatniji sistem koji će ponovo staviti Australiju među svetske lidere u ekstradiciji".
 

Šta se u Hauardovoj vladi desilo pa se odustalo od ovog plana da se bude "lider u ekstradiciji", i ostalo u začelju, to će znati bivši ministri kojima Vasiljković ima da zahvali što je pet godina proveo u zatvoru po starom zakonu, čije su izmene kod njih imale "visoki prioritet".
 

Nekadašnji ministar Elison povukao se iz politike 2008. godine. Vasiljković je još u zatvoru. Ono što su tada liberali najavili, sada imaju nameru da provedu laburisti, a to je konačni pretres zastarelog zakona.

Kriv bez istrage i dokaza
 

"Naveli ste da će nacrt zakona omogućiti da australijske agencije zadužene za zakon efikasno sarađuju sa odgovarajućim partnerima u inostranstvu. Ponovo, to nije učinjeno u slučaju mog muža, jer da je Australijska federalna policija vodila istragu i da je istraga vođena sa hrvatskim vlastima, bilo bi očito da nema prima facie - dokaza koji potkrepljuju sumnju", kaže u svom pismu gospođa Lukić.

O tome je, kako smo juče pisali, ministar unutrašnjih poslova i pravosuđa Brendan O'Konor obavestio javnost 1. februara.
 

Nakon prvog, kraćeg reagovanja koje se svodilo na to da će ideju svakako dočekati dobrodošlicom čovek koji je proveo "pet bednih godina u zatvoru", supruga Dragana Vasiljkovića Nada Lukić uputila je tim povodom šire pismo na ministrov portal na Fejsbuku.

Gospođa Lukić posebno se pozvala na stav gospodina O'Konora u kome on, pozivajući na javnu debatu o promenama zakona, kaže da je "važno da se uspostavi pravi balans između izručenja i oblasti međusobne pomoći".
 

"Ja se potpuno slažem da su nužne obimne reforme postojećeg Zakona o izručenju koji je omogućio petogodišnje zatvaranje mog muža Danijela Snedena, a bez optužnice, bez presude i bez ikakvih dokaza protiv njega", napisala je gospođa Lukić.

"Moj muž je nevin čovek i prema njemu se postupa kao da je kriv dok ne dokaže nevinost, a bez mogućnosti da dokazuje nevinost. Ne postoji pravilo o dokazu koje odobrava takvu strašnu nepravdu".
 

"Nadalje, vi ste naveli da bi nacrt zakona ubrzao vreme koje bi ljudi proveli u zatvoru u Australiji, čekajući izručenje stranoj zemlji. Moj muž je proveo pet nepodnošljivih godina u australijskom zatvoru, da ne pominjem troškove poreskih obveznika i agoniju po njega samog, njegovu familiju i prijatelje".

Vasiljković sa Srbima u Bonirigu
 


"Jeste, gospodine O'Konor, važno je uspostaviti balans u pravima. Zakon treba da bude promenjen da bi australijski građani bili zaštićeni i dobili pošten proces, što, nažalost, nije bio slučaj s mojim mužem Danijelom Snedenom", napisala je gospođa Lukić.
 

Tokom procesa, za Dragana Vasiljkovića, inače, da bi se branio sa slobode, ponuđena je kaucija od milion i po dolara. Depozit su garantovali, svojom imovinom, Nada Lukić, kao i još nekolicina ovdašnjih Srba. Nadležni sudija odbio je tu mogućnost, priklonivši se stavu pravnih zastupnika Australije i Hrvatske da bi, ako ga puste, Vasiljković pobegao.
 

Činjenica je da su njemu, u pripremanju odbrane, boravkom u zatvoru ruke bile vezane i da je time bitno oštećen. Niko, ovde, naime, nije znao njegov raniji život u tolikoj meri da bi mogao da mu organizuje kvalitetnu odbranu.
 

U zatvoru pod nesnošljivim okolnostima
 

"Vi ste napisali", piše gospođa Lukić ministru, "da 'nacrt zakona ide prema promenama australijskog (sistema) izručenja i međusobne pomoći pojedincu tako što bi proširio osnove za odbijanje izručenja.' Međutim, postojeći zakon ne odobrava zaštitu mog muža kao australijskog državljanina i predstavlja potpunu zloupotrebu osnovnih ljudskih prava. On se nalazi u zatvoru pod nesnošljivim okolnostima, da bi bio izručen inostranoj i opresivnoj vladi 'samo zbog ispitivanja'.
 

Takođe ste napisali da bi nacrt zakona proširio mogućnost puštanja na slobodu uz kauciju tokom procesa ekstradicije. Nažalost, to je onemogućeno mom mužu, a boravak na slobodi davao mu je veće šanse da se brani, umesto što je neprekidno ograničen, spremajući odbranu iz betonske ćelije.

POVEZANE VESTI

Subota 05.02.2011. 08:25
Izdrzi kapetane jos malo i bice pravde. Sav 107 NC ALFA je sa tobom dušom i srcem i ako treba ponovo i oruzjem. Pozdrav KEPU.
Subota 05.02.2011. 03:04
Ova gospoda se zali sto ga ne pustaju da se brani sa slobode a ne kaze da se njen suprug krio par mjeseci od policije kada je se trebao vratiti u zatvor.Pa normalno je da bi se svako bojao bjega i da ga nebi ni jedan zakon pustio da se brani sa slobode.A imao je kapetan vremena da pripremi odbranu sa advokatima dok je bio slobodan posle prvog pustanja na slobodu ali je mislio izvuci milione ostete tuzakajuci Australiju i australske najpopularnije novine za ostetu zbog uvrede casti i dostojanstva.To ga je mozda i kostalo ponovnog hapsenja jer sitan je on da se tuzi sa kompanijama koje raspolazu milijardama dolara .SESELJ JE MANJE KRIV PA JE VEC 8 GODINA U ZATVORU DA DOKAZE NEVINOST
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online