Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.01.2011.
11:53
Vestionline A

Doris Pak: Dodik ne zna za kompromis

U Bosni i Hercegovini su posle izbora ponovo izneverena očekivanja, jer nema preko potrebne reformske vlasti, smatra izvestilac Evropskog parlamenta Doris Pak. Ona smatra da je teško ubediti Milorada Dodika i ostale šta zaista znači kompromis.

Doris Pak: Nezreli političari izneverili očekivanja BiH
 


"Kompromis i konsenzus su reči koje su aktuelne u EU svakodnevno. Bez kompromisa i konsenzusa ni mi u Evropskom parlamentu ne bismo bili u stanju da dođemo do bilo kakvih rešenja. Slično važi i za rad Veća ministara EU. Na Balkanu je problem, ako pokažeš da si spreman da činiš kompromise, ostali veruju da si slab, ali to nije tačno jer kompromise čine mudri, na slabi, navodi Doris Pak.

U razgovoru za radio Slobodna Evropa povodom situacije u BiH posle opštih izbora, održanih još u oktobru, ona je rekla da svi koji su od BiH očekivali da će izbori doneti promene do sada su mogli da se razočaraju više nego inače jer su opet izneverena očekivanja, izbori su prošli, a nema tako potrebne reformske vlasti.
 

"Umesto toga, na snazi je nezrelo ponašanje političara i govori kakvi su bili odlika dosadašnje političke krize", rekla je Pak.
 

Prema njenim rečima, BiH ima problema više nego ostali, pre svega zato što političari nisu ostavili prošlost iza sebe i još ne gledaju istinski u budućnost.
 

"Gledaju samo sopstveni interes, nacionalni interes, interes entiteta, a ne u pravcu toga šta treba učiniti kako bi, na primer, mladi dobili dobro obrazovanje, priliku da dobiju posao. Reč je, dakle, o zemlji koja ima mnogo problema, više nego ostali, reč je o situaciji koja se može razumeti, ali koja se mora prevazići", rekla je Pak.
 

Navodeći da je EU spremna da pomogne, ona je istakla da sama BIH mora da uradi svoj deo posla.
 

"Zato ako, na primer, žele da vide leđa visokom predstavniku, tada moraju, zajednički, da preuzmu odgovornost na sebe i rade na tome. Tada će on sigurno otići", rekla je poslanica EP.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.01.2011. 13:57
Ne razumem gospodju Doris.Sta ona hoce i na sta misli?Republika Srpska je uredjena i napredna evropska drzava, gospodin Dodik njen legalno izabran predsednik koji se bori za interese svoje drzave i naroda, sto je po Evropskim normama sasvim legitimno i veoma pozeljno.Govori i sprovodi realne i veoma logicne stvari koje bi i savremena Evropa trebala da podrzi kao i gospodina Dodika kao legitimnog predstavnika Srpskog naroda.Gospodjo Doris dogovorite se sa Miloradom Dodikom i sve ce biti po Evropskim normama.Pozdrav Vama i nasem dragom Miloradu Dodiku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online