Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
28
Nedelja 16.01.2011.
18:14

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Papa se klanja Stepincu

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI posetiće Hrvatsku 4. i 5. juna, a geslo njegovog gostovanja je "Zajedno u Kristu“, saopštila je Biskupska konferencija Hrvatske.

Posle poklonjenja Stepincu, planira da dođe u Niš: Papa Benedikt XVI
 

Papa Racinger će se, prema objavljenom program, nakon svečanog dočeka na zagrebačkom aerodromu, najpre sastati sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem i premijerom Jadrankom Kosor.

Potom će se u "Hrvatskom narodnom kazalištu“ sresti sa predstavnicima kulture, akademske zajednice, privrednika, civilnog društva, politike, diplomatskog kora i poglavarima drugih crkava i verskih zajednica.

Prvog dana posete učestvovaće takođe na molitvenom bdenju sa mladima na Trgu Bana Jelačića.

Svečanu misu papa Benedikt XVI predvodiće u nedelju, 5. juna, na zagrebačkom Hipodromu i u svom obraćanju prisutnima uputiće poruku rimokatoličkim vernicima širom sveta.

A nakon večernjeg bogosluženja u zagrebačkoj katedrali gde će takođe razgovarati sa biskupima, sveštenicima, redovnicima (monasima i monahinjama), kao i profesorima i studentima teologije, Racinger će očitati molitvu na, kako je saopšteno, grobu "blaženog kardinala Alojzija Stepinca“.

Srpski krvnik Stepinac

 

Alojzije Stepinac

Alojzije Stepinac (1898-1960) je bio zagrebački nadbiskup i kardinal, a posle Drugog svetskog rata - 1946. godine - osuđen je za saradnju sa ustašama, nakon čega je proveo ostatak života u kućnom pritvoru i u zatvoru. Tokom Prvog svetskog rata bio je zarobljen i odveden u italijansko zarobljeništvo, odakle je uspeo da pobegne i da se priključi srpskoj vojsci kao dobrovoljac na Solunskom frontu, gde je ostao do proleća 1919. godine, kada je demobilisan.


Kao zagrebački nadbiskup, Stepinac je od prvih dana zdušno blagoslovio stvaranje "katoličke države", kako je on često nazivao NDH. Prrvi put se sastao sa Antom Pavelićem četiri dana nakon proglašenja NDH. i izrazio punu podršku Ustaškoj novooformljenoj državi. Nekoliko dana kasnije je u ime Vatikana blagoslovio ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

 

Odmah po osvajanju vlasti, Ustaše kreću sa ostvarivanjem svojih planova likvidacije srpskog stanovništva, s čime je Stepinac bio upoznat jer su se egzekucije izvodile javno. Stepinac je, uz saglasnost i pod nadzorom opata Josipa Ramira Markonea, papskog legata u NDH, sazvao novu Biskupsku konferenciju u Zagrebu od 17. do 20. novembra 1941. koja je bila posvećena prelazima grčko-istočnjaka u katoličku veru. Stepinac je u tim pokrštavanjima navodno video spasavanje Srba, Jevreja i Roma od ustaškog noža.

 

Alojzije Stepinac u pismu papi Piju XII 1943. godine navodi da je u NDH pokršteno oko 250.000 pravoslavnih Srba. Pokrštavanje je vršeno nasilno, jer mnogi Srbi nisu imali izbora, mogli su ili da budu pokršteni ili da budu ubijeni. Dosta ih je, čak, pobijeno i posle pokrštavanja.

 

Stepinčevo obraćanje povodom ustaških pokolja dogodilo se početkom 1943. Tada su za odmazdu ustaše streljale 30 seljaka iz njegovog rodnog sela Krašić, među kojima i njegovog brata Maksima, a da to Stepinac nije znao.

 

Stepinac je govorio na propovedi u zagrebačkoj katedrali i podigao glas protiv ovakvih zločina. Ovi protesti su prema dokumentima bili pod pritiskom Vatikana koji je 1943. već pretpostavljao ishod rata, tj. poraz sila osovine. Iz Vatikana se preko Stepinca gurala ideja da se u Hrvatskoj kasnije smeni ustaška vlast i dovede na vlast Mačekov HSS, i da tako Hrvatska (kao navodno antifašistička zemlja) zadrži granice NDH.

 

Nadbiskup Stepinac je bio potpuno svestan postojanja koncentracionog logora Jasenovac, ali se o tome nije javno protivio. Kako se bližio kraj rata, Stepinac je najviše zazirao od pobede komunista, pa se zato u potpunosti složio sa Pavelićevom linijom. Nije želeo da beži, već je ostao u Zagrebu. Odmah po oslobođenju Zagreba, Tito je stigao i ljubazno razgovarao sa čelnicima katoličke crkve 2. jula 1945. Tito je pri tom obećao da nova vlast ništa neće napraviti bez dogovora s crkvom. Ovim razgovorima prisustvovao je i Vladimir Bakarić. Tolerantni odnos između nove vlasti i katoličke crkve bio je kratkotrajan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online