Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.03.2017.
19:40
Vestionline A

"Papa Franja neće proglasiti Stepinca za sveca!"

Hrvatski “Jutarnju list“ prenosi tekst novog broja "Globusa" koji piše da su male verovatnoće da će papa Franja kanonizovati kardinala Alojzija Stepinca.

Reuters
Neće doneti odluku o kanonizaciji: Papa Franja

Kako se navodi u tekstu, većina ljudi sa kojim je autor Darko Hudelist razgovarao kažu da Stepninac neće biti proglašen za sveca.

- Ja mislim da ovaj papa neće preseći, on će to odugovlačiti. Preuzeo je na sebe dosta riskantan potez, stvari su se jako zaoštrile, i sad, šta god odluči, izazvaće vraga. Mislim da je on sve više toga svestan. AKo proceni da bi moglo doći do još većih sukoba dve crkve, neće se usuditi da odluči da ili ne. On jeste hrabar u mnogo čemu, ali ovo bi sad više bila politička nego crkvena hrabrost. Mene bi prijatno iznenadilo kad bi doneo odluku - ovakvu ili onakvu. U svakom slučaju nepredvidljiv je - kaže jedan insajder iz vatikanskih redova.

Ni nekadašnji (poslednji) ambasador SFRJ pri Svetoj stolici Ivica Maštruko ne veruje da bi do kanonizacije moglo doći u skorije vreme.

- Papi nije stalo da izaziva dalje konfrontacije, on će verovatno odgoditi Stepinčevu kanonizaciju. A što se Mešovite komisije tiče, tu zajedničkih stavova neće biti, osim što će se obe strane usuglasiti oko ocene neprihvatljivih postupaka vlasti u izricanju presude Stepincu 1946. I jedni i drugi ostaće locirani na svojim pozicijama - rekao je Maštruko.

Bivši ambasador Hrvatske pri Svetoj Stolici Filip Vučak rekao mi je da je tokom svog oproštajne posete u oktobru 2015. upoznao papu Franju s reakcijama u Hrvatskoj na zastoj u kanonizaciji kardinala Stepinca.

Pritom ga je upozorio da bi na kraju moglo doći do pogoršanja, a ne do poboljšanja odnosa između katolika i pravoslavaca, pa i između Hrvatske i Srbije, što je papa upravo osnivanjem toga pšovereništa hteo da izbegne.

UI neki drugi važni insajderi dali su signale da je malo verovatno da bi u neko skoro vreme moglo doći do Stepinčeve kanonizacije, a upozoravaju i na činjenicu da rad Mešovite komisije ne može biti kvalitetno obavljen unutar godinu dana, to pre što će se članovi Komisije tek u aprilu ove godine suočiti s nekim konkretnim istorijskim dokumentima, vezanim za Stepinčev slučaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online