Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.12.2010.
14:16
Ž. Marković - Vesti A

U Evropu samo sa kešom u džepu

Ako građani BiH ne budu imali vaučer turističke agencije kojim garantuju da imaju plaćen hotelski smeštaj ili garantno pismo kojim potvrđuju da će boraviti kod rodbine, pri ulasku u pojedine zemlje Evropske unije od njih će se tražiti da pokažu i do 150 evra u kešu za svaki planirani dan boravka, objavili su juče sarajevski mediji.

EU najavila oštre kontrole: Zoran Bibanović

Prenosi se izjava predsednika Udruženja turističkih agencija BiH Zorana Bibanovića, koji je rekao da će posedovanje novca najverovatnije tražiti Slovenci i Mađari, s tim da to ne može biti novac na kartici već isključivo keš.


- Pretpostavljamo da će ta rigoroznija kontrola trajati prvih nekoliko meseci od primene bezviznog režima, tako da putnicima preporučujemo da ipak uzmu vaučer agencije ili pripreme garantno pismo - naveo je Bibanović.


On je naveo da je potrebno da građani BiH imaju strpljenja i da se ne iznenade ako ih granični službenici, koji će imati pravo vraćanja sa granice, budu dodatno ispitivali o tome gde i zašto putuju.


U institucijama BiH koje su nadležne za viznu liberalizaciju kažu da će zahteva za pokazivanjem određene sume novca na granici sasvim sigurno biti, i to ne samo u prvim mesecima već i kasnije.


- Ne bi bilo loše da građani konsultuju diplomatska predstavništva zemalja u koje putuju da bi saznali sve potrebne informacije u vezi sa količinom novca koji moraju da imaju, zdravstvenom osiguranju, povratnoj karti i slično. Pojedine zemlje će tražiti da građani imaju najmanje 100 evra po danu boravka u toj državi, ali postoji mogućnost da se u nekim državama zahteva i pokazivanje nešto veće količine novca koja ne bi trebalo da bude veća od 150 evra - kažu u Ministarstvu bezbednosti BiH.


U ovom ministarstvu kažu da će, naročito prvih nedelja nakon ukidanja viza, kontrole na granicama biti i dalje rigorozne i zato pozivaju građane na strpljenje i saradnju sa graničnim službenicima kako se ne bi uzrokovali nepotrebni problemi.
- Može se dogoditi da se na ulasku u šengenski prostor od putnika na uvid zatraži adresa boravka u Šengen zoni ili rezervacija hotela. Takođe, da bi osoba ušla u šengen zonu za njom ne sme biti izdata poternica ili upozorenje o neodobravanju ulaska - objašnjavaju u ministarstvu.
 

Putovanje bez viza

 

Za manje od sedam dana, 15. decembra, građani BiH će u zemlje EU moći da putuju bez viza. Sledeće srede biće vrlo živo na relaciji BiH -Brisel, jer će se put glavnog grada Belgije otisnuti nekoliko delegacija političara, privrednika i novinara iz zemlje koja će na taj način obeležiti prvo bezvizno putovanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online