Četvrtak 09.12.2010.
14:16
Ž. Marković - Vesti

U Evropu samo sa kešom u džepu

EU najavila oštre kontrole: Zoran Bibanović

Prenosi se izjava predsednika Udruženja turističkih agencija BiH Zorana Bibanovića, koji je rekao da će posedovanje novca najverovatnije tražiti Slovenci i Mađari, s tim da to ne može biti novac na kartici već isključivo keš.


- Pretpostavljamo da će ta rigoroznija kontrola trajati prvih nekoliko meseci od primene bezviznog režima, tako da putnicima preporučujemo da ipak uzmu vaučer agencije ili pripreme garantno pismo - naveo je Bibanović.


On je naveo da je potrebno da građani BiH imaju strpljenja i da se ne iznenade ako ih granični službenici, koji će imati pravo vraćanja sa granice, budu dodatno ispitivali o tome gde i zašto putuju.


U institucijama BiH koje su nadležne za viznu liberalizaciju kažu da će zahteva za pokazivanjem određene sume novca na granici sasvim sigurno biti, i to ne samo u prvim mesecima već i kasnije.


- Ne bi bilo loše da građani konsultuju diplomatska predstavništva zemalja u koje putuju da bi saznali sve potrebne informacije u vezi sa količinom novca koji moraju da imaju, zdravstvenom osiguranju, povratnoj karti i slično. Pojedine zemlje će tražiti da građani imaju najmanje 100 evra po danu boravka u toj državi, ali postoji mogućnost da se u nekim državama zahteva i pokazivanje nešto veće količine novca koja ne bi trebalo da bude veća od 150 evra - kažu u Ministarstvu bezbednosti BiH.


U ovom ministarstvu kažu da će, naročito prvih nedelja nakon ukidanja viza, kontrole na granicama biti i dalje rigorozne i zato pozivaju građane na strpljenje i saradnju sa graničnim službenicima kako se ne bi uzrokovali nepotrebni problemi.
- Može se dogoditi da se na ulasku u šengenski prostor od putnika na uvid zatraži adresa boravka u Šengen zoni ili rezervacija hotela. Takođe, da bi osoba ušla u šengen zonu za njom ne sme biti izdata poternica ili upozorenje o neodobravanju ulaska - objašnjavaju u ministarstvu.
 

Putovanje bez viza

 

Za manje od sedam dana, 15. decembra, građani BiH će u zemlje EU moći da putuju bez viza. Sledeće srede biće vrlo živo na relaciji BiH -Brisel, jer će se put glavnog grada Belgije otisnuti nekoliko delegacija političara, privrednika i novinara iz zemlje koja će na taj način obeležiti prvo bezvizno putovanje.

2024 © - Vesti online