Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 18.02.2014.
10:34
Beta A

File ništa nije uradio sa predstavnicima BiH

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File do kasno u noć razgovarao je Sarajevu sa čelnicima sedam najvećih parlamentarnih stranaka u BiH o presudi Evropskog suda za ljudska pava u slučaju "Sejdić-Finci". Međutim, predstavnici tih partija nisu približili stavove na ovu temu, ni pet godina pošto je Evropski sud za ljuduska prava u Strazburu doneo odluku u korist Roma i Jevreja Derve Sejdića i Jakoba Fincija.

Štefan File do kasno u noć razgovarao je sa čelnicima sedam najvećih parlamentarnih stranaka u BiH o presudi Evropskog suda za ljudska pava u slučaju "Sejdić-Finci"
 

Sejdić i Finci su tužili BiH tražeći da se kandidovanje na izborima za državne funkcije u BiH omogući i pripadnicima drugih naroda, a ne samo Bošnjacima, Srbima i Hrvatima.

Evropski sud je zatražio od vlasti u BiH da usvoje izmene Ustava BiH kako bi manjinskim narodima omogućilo da se kandiduju na visoke državne pozicije, što do sada nije učinjeno.

Prema rečima predsednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatka Lagumdžije, problem je i dalje ostao definisanje izbornih područja u Federaciji BiH, o čemu se ne može pronaći politički kompromis. Lagumdžija je rekao da je komesar File ponudio dobru polaznu osnovu sa 14 tačaka, što, kako je naveo, nije, međutim, bilo prihvatljivo za jedan broj učesnika u razgovoru.

Jedan od predloga bio je i da se deset kantona u Federaciji BiH razdvoji na dve izborne grupe za izbor člana Predsedništva BiH. Tim predlogom, u Federaciji BiH bi se birao jedan bošnjački član Predsedništva BiH iz pet kantona, a drugi hrvatski član Predsedništva BiH iz ostalih pet. Oko ovog predloga se nisu se dogovorili predststavnici bošnjačkih i hrvatskih partija.

Predsednik HDZ 1990 Martin Raguž rekao je da je ključni uzrok neuspeha sastanka nedostatak političke volje svih lidera političkih partija da se nađe rešenje koje će otvoriti novu perspektivu.

Osim Lagumdzije i Raguža, sastanku su prisustovali predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, lider SDS-a Mladen Bosić, zamenik predsednik SDA Bakir Izetbegović, predsednik HDZ BiH Dragan Čović i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.02.2014. 12:30
Teška sramota i za mrtvu Srpsku akademiju nauka i za sve one nazovi-istoričare koji svakodnevno recituju "evroatlansku" verziju srpske prošlosti.Zbog svega što čini za podizanje duha ovoga naroda, Kusturica je zaslužio kolektivno poštovanje sa obe strane Drine.
Utorak 18.02.2014. 12:30
Odelenje za istoriju Andrićevog instituta u Višegradu (Andrićgradu), koji sadrži istorijski značajna dokumenta o tome, spremno je da podrži novi postupak svim raspoloživim dokumentima.Bio bi to veliki događaj za novo moralno uzdizanje Srba i Srbije, ali i za sve druge narode koji su patili pod čizmom bivše imperije.Jedno ipak "bode oči". Emir Kusturica je nesumnjivo čovek-institucija, svetski čovek, umetnik, Srbin, ali, da nije njega, ko bi ovako nešto pokrenuo?
Utorak 18.02.2014. 12:27
Reč, misao i delo jednog čoveka, dovoljni su da pokrenu čitav narod. Poniženim i obespravljenim narodima takav neko je potreban kao voda i vazduh.Srbija danas ima takvog velikana. Zahvaljujući grandioznoj ličnosti slavnog filmskog režisera Emira Kusturice, potomci veličanstvenih pobednika iz Prvog svetskog rata, onih heroja i mučenika koji su sa Balkana proterali dve imperije, danas mogu ponovo da budu ponosni na velika dela svojih predaka.Na stotu godišnjicu Sarajevskog atentata, krenula je austro-nemačka propaganda da je i Gavrilo Princip običan terorista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online