Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 27.09.2016.
17:43
Vestionline, Blic.rs A

Nemački mediji: "Dodik želi da formira Veliku Srbiju"

Štampa na nemačkom jeziku piše o referendumu u Republici Srpskoj i ocenjuje da se BiH zbog svega suočava sa opasnošću destabilizacije, pa i raspada.

pixabay.com
Po oceni medija Bosni i Hercegovini preti raspad

Ovde je u pitanju mnogo više od "državnog praznika". Referendum u Republici Srpskoj bi BiH 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma mogao ponovo gurnuti u ponor. Miloradu Dodiku, uzdrmanom predsedniku Republike Srpske, se može verovati da je nakon ovog uspeha spreman za dalju eskalaciju: na referendum o odvajanju od BiH. U podršku Moskve Dodik pri tome može biti siguran.

Za Dodika i njegove pristalice nije u pitanju ništa manje nego nacionalistički san da se formira Velika Srbija. Zbog toga ne iznenađuje da je bošnjačko većinsko stanovništvo reagovalo na to s negodovanjem - piše Tagescajtung.

Srbi bi mogli, doduše, napustiti BiH, ali bez zemlje - kažu Bošnjaci nedvosmisleno što je jednako pretnji ratom. Naravno, i u Briselu i u Vašingtonu znaju kakvo opasno zaoštravanje situacije bi se moglo dogoditi u BiH. Još uvek stvari nisu otišle tako daleko. Uprkos njihovom prkosnom glasanju na referendumu bila je većina Srba, što pokazuju sva ispitivanja javnog mnenja, da žele još uvek biti dio Evrope i EU. Ipak da bi to postigli moraju biti sposobni na kompromis. Trenutno to ne izgleda tako - zaključuje u komentaru za Tagescajtung, Erih Ratfelder. Berliner Cajtung ocenjuje da Srbi u BiH pokazuju "mišiće", te da je referendum o državnom prazniku test za otcepljenje. Cajt onlajn prenosi stav EU o referendumu koja ga je ocenila nelegalnim, piše "Avaz.ba".

- U sukobu oko državnog praznika u Republici Srpskoj, Evropska komisija je podržala centralnu vladu u Sarajevu. Referendum nema "pravnu osnovu" navela je portparolka Komisije. Ona je od svih strana zatražila da sukob reše "unutar postojećih ustavnih okvira" i "konstruktivnim dijalogom" - piše Cajt. Građani RS su velikom većinom zaokružili "da".

Građani uglavnom zaokružili "da"

N-tv donosi izveštaj o referendumu za ocenu da "BiH preti raspad".

"Stanovnici Republike Srpske su se velikom većinom izjasnili za to da 9. januar bude Dan Republike Srpske. Sada vođa Srba u BiH, Milorad Dodik, radi na nezavisnosti RS od BiH", navodi n-tv.

Austrijski "Standard" donosi intervju sa politologom, Vedranom Džihićem, koji je za ovaj list komentarisao referendum u Republici Srpskoj. Džihić navodi da ga rezultat referenduma nije iznenadio jer se u "Republici Srpskoj u poslednje vreme jako radilo na formiranju javnog mnenja zasnovanog na prijatelj-neprijatelj filozofiji. Ovaj državni praznik je insceniran kao centralno dostignuće Republike Srpske".

To je dovelo do toga da su svi koji su izašli na referendum glasali za proslavu tog praznika.  Izlaznost naravno nije bila veoma velika i tu se mora reći da oni koji su videli da se iza referenduma krije predizborna taktika nisu izašli na referendum.

Standard piše da Međunarodna zajednica i EU samo sve posmatraju. Zašto? U ranoj fazi se pokušavalo moralnim apelima sprečiti referendum ili delovati preko srbijanskog premijera, Aleksandra Vučića. To nije urodilo plodom. Međunarodna zajednica je po ovom pitanju takođe bila podeljena, jer se Rusija usprotivila zaustavljanju referenduma.

Druga strategija se bazira na izolaciji Milorada Dodika kako bi se on politički oslabio. Da li će to uroditi plodom je još upitno. Na pitanja "Standarda" šta bi se moglo uraditi kako bi se odnosi Bošnjaka, Srba i Hrvata stabilizovali bez promene Ustava, Džihić odgovara da toksična energija, koja se može videti kod sva tri lidera nacionalnih stranaka, mora nestati. Kao prvo bi moralo doći do promene lidera.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.09.2016. 18:20
Nemački mediji: "Dodik želi da formira Veliku Srbiju" A ja kazem : "Hebem ti Srbina koji to ne zeli"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online