Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.03.2019.
13:40
Z. Vicelarević A

Srpska vina idu u svet

Drugog dana najvećeg svetskog sajma vina i rakije, Pro Vajn u Diseldorfu, Generalni konzulat Srbije u Diseldorfu i predstavništvo Privredne komore Srbije u Nemačkoj priredili su promociju srpskih vina u prestižnom lokalu Cafe Europa u delu Gradske kuće u strogom centru grada. Generalni sponzor promocije i degustacije srpskih vina bila je kompanija GO4YU, ćerka firma Telekoma Srbija.

Z. Vicelarević
Veliko interesovanje: Otvaranje prezentacije srpskih vina

Ovo je prvi put da se srpska vina predstavljaju na ovaj način, pod nazivom Side event , događaj koji se dešava pored glavnog događaja. Sve to je tradicija koja se godinama odvija u vreme sajma Pro Vajn, pod sloganom "Vino ide u Diseldorf".

Događaj je bio izuzetno posećen, a o reputaciji Srbije na prostoru Severne Rajne Vestfalije (SRV) govori i velik odziv predstavnika političkog i privrednog života ove nemačke pokrajine.

Pored desetak generalnih konzula, predstavnika Grčke, Poljske, Turske, Češke, Pakistana, Francuske bio je prisutan i Petar Vende, šef kabineta Armina Lašeta, premijera SRV. Pored stranih predstavnika, bili su prisutni i Božidar Vučurović i Branko Radovanović, generalni konzuli Srbije u Štutgartu i Frankfurtu, vladika diseldorfski i nemački Grigorije, Aleksandar Vidaković, direktor kompanije Nidda Verlag, izdavača dnevnog lista "Vesti" i mnogi drugi.

Z. Vicelarević
Probali vino iz podruma manastira Tvrdoš: Aleksandar Vidaković, vladika Grigorije i predstavnik podruma

Veče srpskog vina otvorio je Tomas Gajzel, gradonačelnik Diseldorfa, dosetkom da Pro Vajn nije samo jedan od najlepših sajmova već i jedan od najopasnijih i nastavio:

- Na ovom sajmu srećemo nemačka, francuska i španska vina, ali ovo što sam od srpskih vina probao, ostavlja veoma jak utisak na mene. Zato sam vrlo zadovoljan što Srbija i ove godine ima svoj štand na sajmu. Pozivam vas da uživate u srpskim vinima, rakijama i u srpskom gostoprimstvu.

U toku večeri mesto degustacije srpskih vina posetio je Marijus Berleman, direktor sajma Pro Vajn, koji je govorio o početku sajma kada je bilo 300 izlagača i to francuskih vina.

- Ove godine slavimo jubilej, 25 godina postojanja i imamo skoro 7. 000 izlagača. Ono što me raduje da smo uz pomoć generalne konzulke uspeli da srpske proizvođače vina predstavimo svetu. Takođe bi mi bilo drago da se srpski vinari predstave zajedno i na sajmu vina u Šangaju u novembru ove godine - rekao je Berleman.

Z. Vicelarević
Posetio degustaciju: Marijus Berleman

Branislava Perin Jarić, generalni konzul Srbije u Diseldorfu ističe da naša zemlja ove godine ima centralno mesto u događaju i da smo mesto u Gradskoj kući (Rathaus) dobili od gradonačelnika.

- Osim toga, imali smo dve, trenutno, najznačajnije osobe u gradu koje su došle na degustaciju srpskih vina. Nama je gradonačelnik Gajzel, otvorio prezentaciju i degustaciju vina, a mi smo jedna od 190 zemalja koje učestvuju na sajmu i jedina smo zemlja čije je vinare došao da pozdravi Marijus Berleman, direktor sajma - ističe Perin Jarić.

Ovakva počast za Srbiju je velikim delom zasluga Branislave Perin Jarić i njenog tima koji su pre godinu dana krenuli u diplomatsko lobiranje za bolje mesto na sajmu vina i centralno mesto za prezentaciju u gradu.

- Na prošlom sajmu vina smo videli da je štand srpskih vina bio mali i gotovo neprimetan. Od tog trenutka krenulo je lobiranje da dobijemo bolju poziciju i veći prostor za prezentaciju naših vina. Mnogi do tada nisu znali da Srbija ima vina, a još manje da su tako kvalitetna. Ove godine smo imali znatno bolje mesto i fenomenalan štand na sajmu. Zatim smo krenuli u "ofanzivu" kod gradonačelnika koji nam je Cafe Europa dao na korišćenje bez nadoknade - naglasila je Branislava Perin Jarić.

Z. Vicelarević
Gradonačelnik Gajzel (drugi zdesna) i generalni konzul Srbije u Dizeldorfu Branislava Perin Jarić

Pridružile se i vinarije iz RS

Jugoslav Mišković, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Frankfurtu je veoma zadovoljan pre svega što je prezentaciji srpskih vina i rakija prisustvovao veliki broj privrednika i političara.

- Zahvaljujem u ime Privredne komore Srbije Generalnom konzulatu na ovako dobroj organizaciji u kojoj smo i mi učestvovali. Posebnu zahvalnost bih uputio kompaniji GO4YU koja je prepoznala veličinu i snagu srpske dijaspore i na svoj način pomogla da se ova prezentacija i degustacija ostvari. Privredna komora Srbije je pomogla dolasku naših vinskih kuća iz Srbije na najveći sajam vina u svetu, a na inicijativu vladike Gligorija pridružile su nam se vinarije iz Republike Srpske.

Z. Vicelarević
Jugoslav Mišković

Izvoz u 23 zemlje

Vinariju Rubin predstavili su Danijela Jovanović, generalni direktor kompanije Rubin i Marko Malićanin, glavni enolog i direktor razvoja Vinarije Rubin.

- Za nas je vrlo važna promocija, pre svega, srpskog vinarstva i nas kao jedne od najvećih vinarija u regionu. Rubin ima najveće površine pod vinogradima u Srbiji, čak 1.200 hektara, od Preševa pa sve do Ćuprije sa različitim sortama grožđa. Godišnje proizvodimo 10 miliona litara vina i izvozimo u 23 zemlje. Na večerašnju degustaciju smo doneli premijum vino Amante. Prvi put je promovisano u inostranstvu, jer smo počeli proizvodnju pre nekoliko meseci. To je veliki napredak za nas i za vino uopšte, tri sorte specifično u crvenom vinu. Takođe smo prezentovali našu autohtonu sortu Prokupac koja je postala pečat Srbije - navodi Danijela Jovanović.

Z. Vicelarević
Danijela Jovanović i Marko Malićanin

Da se upoznamo

Generalni sponzor prezentacije i degustacije vina bila je kompanija GO4YU , a Jelena Radojković, generalni direktor kompanije za "Vesti" kaže da je GO4YU ćerka firma Telekoma Srbija, firme koja je spremna da osvoji jedno novo tržište, tržište dijaspore.

- To je tržište veoma važno za Srbiju iz dva razloga: prvo, zato što nas je sedam miliona u Srbiji, a kažu da nas ima tri i po, ako ne i četiri miliona u dijaspori. To je Srbija van granica. Srbija kojoj treba posvetiti pažnju. I mislim da je Telekom Srbija, kao nacionalna kompanija, to uvideo i shvatio i da smo krenuli u tom pravcu. Ovo je lepa prilika da upoznamo naše ljude, a i oni da upoznaju nas. U organizaciji je naš Generalni konzulat u Diseldorfu, uključila se i Privredna komora Srbije i tu smo i mi, pa gde ćete bolju kombinaciju. Sa druge strane kažu da vino stvara prijatelje, pa je upravo ovo mesto da se stvori prijateljstvo sa našim ljudima u dijaspori i da shvate da smo zaista tu i da smo spremni da uvek idemo korak dalje - ističe Jelena Radojković.

Z. Vicelarević
Sponzori degustacije: Jelena Radojković (druga zdesna) i tim GO4YU

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online