Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.07.2018.
14:46
Vestionline, Tanjug A

Usvojen Predlog novog carinskog zakona

Na današnjih sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog Carinskog zakona koji predviđa brojna pojednostavljenja carinskih postupaka.

A. Čukić
Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je povodom usvajanja Predloga Carinskog zakona da je ovaj dokument većim delom usklađen sa Carinskim zakonom Evropske unije, što je, ocenjuje Mali, još jedan korak napred na evropskom putu naše zemlje.

Jedna od novina je, prema rečima ministra, da je rok u kojem roba može da bude u privremenom smeštaju povećan sa 20 na 90 dana, a propisan je i ukupan rok od 10 godina u kojem roba može ostati u postupku privremenog uvoza.

- Ovo su neke od najvažnijih izmena u odnosu na trenutno važeći Carinski zakon. Ono što je važno je da novi Carinski zakon ne sadrži odredbe koje bi, eventualno, dovele učesnike u carinskom postupku u lošiji položaj u odnosu na primenu sada važeće regulative - kaže Mali. 

Mali je, navodi se u saopštenju ministarstva, rekao da se tim zakonskim rešenjem predviđa da će se komunikacija između carine i privatnog sektora obavljati elektronskim putem. 

Kako je objasnio, deklaracije će se podnositi elektronski, a za primenu tih zakonskih odredbi potrebno je razviti nove i nadograditi postojeće IT sisteme, što, kaže, zahteva izvesno vreme i navodi da je u Evropskoj Uniji planirano da to bude najkasnije do kraja 2020. godine. 
 

Predlogom zakona se, dodaje Mali, uvode nova carinska pojednostavljenja, kao što je centralizovano carinjenje i samoprocena, dok se kod postojećih pojednostavljenja u većoj meri predviđa korišćenje podataka iz poslovnih knjiga privrednih subjekata. 

- U odnosu na sada važeći Carinski zakon, prvi put se odredbe koje se odnose na carinski dug nalaze u početnim poglavljima Carinskog zakona, što ukazuje na izuzetnu važnost finansijskog aspekta u postupku primene carinskih propisa - rekao je Mali. 

Takođe, kaže, novina je da se uvodi nova podela carinskih postupaka na stavljanje robe u slobodan promet, posebni postupci i izvoz, a ustanovljeno je obavezno obezbeđenje za većinu carinskih postupaka. 

Prema rečima Malog, Predlogom Carinskog zakona je predviđeno i da smeštaj robe u slobodne zone postaje poseban carinski postupak - postupak slobodne zone. 

Ministar je naveo i da se ukidaju carinski postupci prerade pod carinskim nadzorom i aktivno oplemenjivanje u sistemu povraćaja, kao i da se osnažuje institut ovlašćenog privrednog subjekta. 

"Aktivno oplemenjivanje može se odobriti bez obaveze da se roba ponovo izveze", navodi ministar u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online