Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.11.2017.
16:34
Radio Slobodna Evropa A

Odlazi li "Etihad" iz Srbije?

Hoće li "Etihad ervejz", manjinski akcionar "Er Srbije", izaći iz srpske avio-kompanije iduće godine, kada ističe pravo arapske kompanije da pet godina upravlja srpskim avio-prevoznikom? Iako je "Er Srbija" otpustila veliki broj uposlenika kako bi smanjila troškove poslovanja, to pitanje se akutno nameće s obzirom na gubitke koje, uprkos značajnim budžetskim donacijama beleži.

M. Karović
Na početku je bio optimizam...

Teško je priznati da nije baš kao što se predstavlja...

"Er Srbija" je otpustila 340 zaposlenih, koje je, po odluci većinskog akcionara - Vlade Srbije - na svoja pleća preuzeo Aerodrom "Nikola Tesla". Ovo je nastavak racionalizacije poslovanja "Er Srbije", koja zatvara neke poslovnice van Beograda, smanjuje broj zaposlenih, ali i kvalitet usluga na letovima.

Nije, međutim, jasno šta to Vlada radi i zašto to radi: zašto spasava jednu državnu firmu - "Er Srbiju" na račun druge - Aerodroma "Nikola Tesla", koji je već ranije bio prinuđen da oprosti dugove "Er Srbiji". Da li zato što je 2013. godine Aleksandar Vučić, tada premijer, rekao da će "Er Srbija" za godinu dana postati profitabilna kompanija?

- Teško je posle toliko godina priče kako se pravi najbolja kompanija u regionu da naglas priznate i sebi i čitavoj javnosti da tu nešto škripi i da to nije baš onako kao što se predstavlja - kaže za Radio Slobodna Evropa ekonomski novinar i glavni i odgovorni urednik NIN-a Milan Ćulibrk i dodaje da se ovaj privid može još neko vreme održavati, ali da je to u principu samo presipanje iz šupljeg u prazno.

Koliko je štetan ugovor sa Etihadom?

Da li je racionalizacija u "Er Srbiji" prekasno počela, odnosno, da li će, s obzirom na ogromne gubitke i prestanak državnih subvencija, domaći nacionalni prevoznik preživeti ili će morati da razmišlja i o bankrotu? Prema sporazumu koji su potpisale Vlada Srbije i "Etihad", arapska kompanija osim 49 odsto udela kao i pravo da pet godina upravlja Er Srbijom. Taj period ističe 2018. godine.

- Postoji mogućnost da ostanu, postoji i mogućnost da odu, to verovatno samo oni znaju. U avio-saobraćaju se takve informacije kriju do poslednjeg trenutka jer su to poslovne tajne. Mišljenja sam da mi do poslednjeg trenutka nećemo znati kakva je odluka, to jest da li će da ostanu ili će da se povuku - kaže Dragan Nikolić, urednik portala "Aviatika".

"Er Srbija" je politički projekat

U prilog verovatnoći da bi arapski partner mogao izaći iz aranžmana sa "Er Srbijom" govori prošlogodišnji gubitak "Etihada" od 1,87 milijardi dolara, prestanak državnih podsticaja "Er Srbiji", kao i veliki gubici srpskog avio-prevoznika. U nedavno objavljenom finansijskom izveštaju "Er Srbija" je navela dobit od oko 860.000 evra, ali uz državne subvencije koje su iznosile 40 miliona evra.

- "Er Srbija" je u velikoj meri politički projekat i šta će dalje biti s tom kompanijom, to će biti definitivno politička odluka, a ne odluka zasnovana na komercijalnim principima, bar ne još neko vreme - ukazuje Nikolić.

Podsećamo, za poslednje dve godine država Srbija je poklonila "Er Srbiji" neverovatnih 90,35 miliona evra. Uz to, odlukom Vlade, Aerodrom "Nikola Tesla" otpisao je u 2014. i 2015. "Er Srbiji" iznos od 4,3 milijarde dinara ili 36 miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online