Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 15.07.2017.
18:18
b92.net A

Nižu se štrajkovi u Srbiji, sprema li se bunt?

Fijat, Goša, Gorenje, Ratko Mitrović - sve su to preduzeća čiji su se radnici samo u poslednjih desetak dana pobunili i obustavili rad. Za razliku od uobičajenih razloga za štrajk kada radnici traže neisplaćene zarade, u obustave rada sada kreću i radnici koji redovno dobijaju platu.

M. Karović
Štrajkovi širom Srbije: Radnici Fijata obustavili rad

"Ulažite u Srbiju, jer je tamo obučena ali jeftina radna snaga", jedna je od poruka spota kojim su se preko CNN karajem 2014 pozivali investitori da ulažu kod nas. 

- Znate kada neko se reklamira na CNN i govori dođite u Srbiju, jer je u Srbiji bagatelna radna snaga, a onda posredno pošalje i poruku, na samo da je jeftina radna snaga, nego su i sindikati slabi. A i mi ćemo onako poprilično da vam progledamo kroz prste utoliko što nećemo primenjivati nacionalno zakonodavstvo, onda nije nikakvo čudo što danas imamo štrajkove - kaže Ranka Savić, predsednica ASNS 

A štrajkova ima. Poslednji u nizu je štrajk zaposlenih u Kragujevačkom Fijatu. U Goši u Smederevskoj Palanci radnici štrajkuju već nekoliko meseci, i najavljuju i štrajk glađu od ponedeljka. Savićeva očekuje štrajkove i u JKP gde, pored malih plata, kao problem vidi sprovođenje racionalizacije, ali među proizvodnim radnicima, a ne u birokratiji. 

- Ja sam prošle nedelje obišla po Srbiji JKP, bila sam u Pirotu, Nišu, Leskovcu, tamo radnici u proseku, kako mi to volimo da kažemo, kući nose po dve, tri hiljade dinara. Znači imaju kredite, imaju obustave od primanja, na platu koja je 25.000 to ne čudi. 

Da država ne može da privlači strane investitore na uštrb domaćih preduzeća, slaže se i Marko Radović iz Mreže za poslovnu podršku i kaže da mora da se stvori pozitivan poslovni ambijent. 

- Nego morate da stavite okolnosti u kojima će svi poslovni subjekti moći da prosperiraju da napreduju da s razvijaju. Jedino tako možete da očekujete sa druge strane da se i zaposlenima omoguće primanja koja zaslužuju i da se njihovi uslovi rada poboljšaju kroz investicije same kompanije, koja to neće videti kao trošak, nego kao beneficiju. Ali, dok se sve ove stvari ne promene, radnici i njihove porodice su i dalje gladni, a jesen je tek pred nama.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.07.2017. 07:50
Zašto bunt ? ONAJ je rekao da će nam "biti bolje" ZA 2 DO 3 GODINE i narod je to prihvatio . Strpite se samo još 2 - 3 godine i bićee svi srećni ... Tako vam i treba !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online