Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.06.2017.
00:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Fijat vozi u propast

Radnici kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija nastavili su generalni štrajk. Drugog dana potpune obustave proizvodnje automobila, radnici prve smene došli su na svoja radna mesta, ali ne obavljaju radne obaveze.

EPA/Pančić Nemanja
Crni dani za Fijat: Glavni srpski izvoznik u blokadi

- I dalje poslodavci iz FCA nisu započeli pregovore oko okončanja štrajka, odnosno ispunjavanja naših zahteva - povećanje zarade, nova organizacija proizvodnje, isplata bonusa efikasnosti i nadoknada troškova prevoza. Pomaka jednostavno nema od druge strane. Mislim da se krši Zakon o štrajku jer poslovodstvo prosto ne želi s nama da razgovara - kaže za "Vesti" Zoran Marković, predsednik štrajkačkog odbora FCA.

Varali smo Italijane

Jedan od uslova da Fijat uopšte dođe u Srbiju 2008. godine bio je da se završi poveznica autoputa od Kragujevca do Batočine. To još nije učinjeno. A nije remontovana ni pruga Beograd-Bar.

On napominje da je u štrajku 90 odsto zaposlenih i da vitalne celine fabrike, Preseraj, Karoserija, Lakirnica, Logistika i Montaža nisu u funkciji. Nijedan automobil ne silazi sa traka, a dnevna norma je po 440 automobila 500 L, 220 po smeni, a sada je sve utihnulo u krugu kompanije.

Prema rečima Zorana Markovića, od 2.460 zaposlenih u FCA, u štrajku je 2.150 proizvodnih radnika, službenici rade, a rezultati tog rada su nepoznati, jer od juče nijedan automobil nije proizveden.

Da stvari za Fijat u Srbiji ne idu dobro nije nikakva tajna. Podsetimo, u februaru 2016. godine radnici Fijata u Kragujevcu, njih oko 3.000, poslati na prinudni odmor od dve nedelje. Razlog je bio jednostavan - nema posla.

Fijat Krajsler automobili Srbija jeste prvi izvoznik srpske privrede, ali već neko vreme stručnjaci upozoravaju da fabrika nema budućnost bez pokretanja novog modela, o čemu se za sada ne razmišlja.

Radnici te kompanije sve su zabrinutiji, jer i dalje nema nikakvih najava o proizvodnji novog modela u kragujevačkoj fabrici.

- Nema informacija o novom modelu, ali ni novih tržišta za već postojeći model 500L, zbog čega radnici već otvoreno strahuju za budućnost fabrike - kaže Marković.

Za srpskim automobilom nema više tražnje ni u Sjedinjenim Državama, niti Evropi, a kompanija je pre nekoliko dana pokušala da akcijom zamene staro za novo podstakne tražnju u Srbiji. Na primer, model fijat 500L pop može se nabaviti po ceni od 9.900 evra, pod uslovom da kupac u zamenu (reciklažu) ponudi vozilo starije od 10 godina. Ali, stručnjaci se slažu da to ne može pomoći ni na srednji, a kamoli duži rok.

Nedavno je ekonomista Stojan Stamenković upozorio da bez novog modela Fijatu u Srbiji nema opstanka. Srpski premijer Aleksandar Vučić je situaciju ocenio "vrlo ozbiljnom" i najavio da će država povećati subvencije Fijatu kako se proizvodnja ne bi prekinula.

Crne slutnje Markionea

Fijat više nikad neće biti konkurentan na masovnom tržištu Evrope kao što je nekad bio, rekao je Serđo Markione, direktor italijanske kompanije. Svi vodeći nemački proizvođači automobila, među kojima su Audi, BMNj i Mercedes-benc, prošle godine su prodali više automobila u Evropi od Fijata, dok je Škoda prodala gotovo jednak broj automobila kao Fijat.

Uzalud moljakali Ruse

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je više puta da će Srbija nastaviti da insistira na tome da se omogući izvoz u Rusiju Fijatovih vozila bez carine i da će za to pitati ruskog predsednika Vladimira Putina "i 50 puta ako treba". Ali, Rusi nam nikad nisu dali zeleno svetlo, vajkajući se kako stvar zapravo blokira Kazahstan.

Inače, za proširenje spiska proizvoda koji se bez carina prodaju u Srbiji i Rusiji, a na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini od 2.000, neophodna je potvrda Veća evroazijske ekonomske zajednice, na čijem je čelu Rusija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online