Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.11.2016.
18:03
N. S. Preradović - Vesti A

Dolar uvećao srpski dug

Briga koja muči celokupnu svetsku privredu zbog jačanja dolara, nakon pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u Americi, stigla je i u Srbiju. Jačanje američke valute samo tokom tri novembarske nedelje učinilo je da naš javni dug bude povećan za čak 350 miliona dolara!

Reuters
Svaki cent je skup: Od Arapa zajmimo samo dolare

Prema poslednjim podacima Ministarstva finansija Srbije, naš javni dug krajem septembra iznosio je 70,8 odsto bruto domaćeg proizvoda. To jeste mnogo, ali treba podsetiti da je krajem 2015. situacija bila gora jer je javni dug iznosio čak 74,7 odsto BDP.

Ako se pogledaju ovi podaci jasno je da smo smanjili dug, ali ne razduživanjem, nego je na smanjenje uticao pad dolara u aprilu ove godine. Zvaničnici su se na sva usta hvalili smanjenjem duga, ali da je na to uticao pad valute najmoćnije svetske ekonomije niko nije pominjao.

Sada je situacija drugačija, jer prema rečima Ivana Nikolića, saradnika Ekonomskog instituta i člana Saveta guvernera, naš dug koji je u novembru povećan za 350 miliona dolara nije posledica novog zaduživanja, što je dobro, nego rasta dolara.

Ipak, ove godine ćemo imati i nominalno i relativno smanjenje javnog duga u odnosu na BDP. Dakle, kad se na vagu stavi aprilsko smanjenje i novembarsko povećanje dolazi do poravnanja.

Međutim, već u bliskoj budućnosti bi trebalo povesti računa kad je reč o uzimanju zajmova u američkoj valuti. Trenutno, dolarski dug čini 33 odsto duga, 40,8 odsto je u evrima, 21,4 odsto je u dinarima, dok ostatak duga čine ostale valute poput "švajcarca".

Naime, na odnos vrednosti dinar-evro Narodna banka Srbije može da utiče, dok je odnos evro-dolar van naše kontrole.

M. Todorović
Branko Pavlović

Stoga zaduživanje u dolarima predstavlja dvostruki valutni rizik, drugim rečima trebalo bi izbegavati zaduživanje u američkoj valuti.

Da posetimo, poslednji zajam koji je Srbija uzela bio je od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kako su zvaničnici obrazložili, taj kredit je bio pod povoljnim kamatama, ali svako novo uzimanje zajma treba dobro premeriti. Branko Pavlović, savetnik malih akcionara, u izjavi za "Vesti" kaže da treba sa rezervom uzeti tvrdnje vlasti da je reč o povoljnim kreditima iz arapskog sveta.

Isparilo 384 miliona evra

Strane kompanije su u prvih devet meseci ove godine iz Srbije iznele 384 miliona evra u neto isnosu u vidu dividendi. Zapravo stranci su izneli čak 451 milion evra, ali istovremeno domaće firme koje imaju svoje ogranke u inostranstvu u Srbiju su unele 67 miliona evra od dividendi.

Prema Pavlovićevim rečima, iznos iznetog novca je još i veći, jer firme javno ne prikazuju tzv. prikriveni profit.

- Budimo oprezni, jer kada je reč o "povoljnom kreditu", tada javnost najčešće ne zna ceo ugovor tog zajma. Najčešće se tu radi da zemlja koja uzima "povoljan" kredit deo svojih deviznih rezervi drži u banci koja je bliska davaocu kredita. Za Srbiju bi sada najbolje bilo da ako već mora uzima kredite od Kine, koja zajmi u svim valutima, izuzev američkog dolara, koji će u narednih šest meseci izvesno jačati - kaže Pavlović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online