Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.10.2016.
10:27
Vestionline, B92.net A

Dižu plate i penzije, a na pomolu katastrofa

U Nemačkoj su na pomolu problemi ukoliko uz porast plata i penzija u narednoj godini, istovremeno ne bude rasla i produktivnost, navodi se u analizi Dojče velea.

commons.wikimedia.org/Jurgen Matern
Nemačka mora da forsira inovacije kako bi i dalje bila tehnički lider

Dobra vest za penzionere i radnike u Nemačkoj: I u idućoj godini će penzije i plate nastaviti da rastu, i to osetno, tvrde vodeći instituti u jesenjoj ekspertizi.

Stanje na tržištu rada je i dalje vrlo povoljno, u septembru je broj nezaposlenih opao na nivo od marta 1991. 

No, iza te lepe fasade, stanje i nije tako sjajno jer plate rastu brže od produktivnosti. Za sada je taj razvoj još u podnošljivim okvirima, no na duži rok bi mogao imati neugodne posledice. 

- Do sada je industrija relativno dobro podnosila činjenicu da su troškovi rada rasli brže od produktivnosti - kaže za Dojče vele Kristof Šreder, stručnjak za tržište rada i kolektivne ugovore u Institutu nemčke privrede (IW) iz Kelna, inače bliskog poslodavcima. 

Niske cene sirovina i niski kurs evra, zbog kojeg je nemačka roba u inostranstvu jeftinija, do sada su uspevali da spreče negativne posledice sve većih troškova rada. 

- Kad ta povoljna faza dođe kraju, onda nam preti opasnost da izgubimo na konkurentnosti, a time preti i gubitak radnih mesta - kaže Šreder. 

Pogotovo su zemlje u razvoju izdašno investirale u dugotrajne mašine i postrojenja nemačkih proizvođača - pa i zbog relativno povoljne cene. 

On se poziva na takozvani "Exportperformance" pojam koji je etablirala Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), gdese uz pomoć tog indeksa "eliminišu" strukturni efekti, koji mogu nastati kada neka zemlja posebno puno izvozi u zemlju koja dinamično raste, na primer u Kinu. 

OECD za 2016. prognozira pad nemačkog "izvoznog performansa" za 1,6 odsto i to bi u evrozoni bio najveći pad - posle Grčke. 

Za 2017. OECD za Nemačku računa s dodatnim gubitkom tržišnih udela, a istovremeno bi stanje kod svih ostalih zemalja monetarne unije, s izuzetkom Finske i Estonije, trebalo da se popravi. 

Šreder smatra da postoji tesna veza između lošijeg "izvoznog performansa" i osetnog rasta plata - bez odgovarajućeg rasta produktivnosti. 

Veće plate imaju takođe važnu ulogu u nacionalnoj ekonomiji, kaže on, zato što se tako podstiče i konzum a time i ekonomski rast. 

- Ali ako se pretera, gube se radna mesta - naime u situaciji kada se troškovi ne mogu podmiriti sredstvima koja treba zaraditi. A to na kraju ima puno jači efekt na konzum od većih plata - kaže on. 

Dodaje da bi Nemačka morala i dalje forsirati inovacije kako bi i ubuduće bila tehnički lider. 

- Politika može pomoći na primer podsticanjem mera istraživanja i razvoja, ili gradnjom infrastrukture i time pomoći preduzećima da proizvode jeftinije - zaključio je Šreder.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online