Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.07.2016.
04:12
Lj. Ivanović - Vesti A

Socijalna bomba za Šumadiju

Uzalud je premijer Vučić obećao, nakon povratka sa blic posete Torinu, da će Fijat ostati u Srbiji. Predsednik samostalnog sindikata fabrike FCA u Kragujevcu Zoran Marković obznanio je da sa "gorkim ukusom u ustima mora da saopšti da je socijalni program završen".

Tanjug
Fijat (ne) ostaje u Srbiji: Altavila i Vučić

Za isplatu otpremnina i odlazak iz fabrike izjasnilo oko 700 radnika. Kako je precizirao, od 3.200 radnika, ostaće njih 2.500.

On je dodao da će isplata otpremnina početi 28. jula i da će one iznositi od 4.800 evra do 14.000 evra.

Prema njegovim saznanjima iz Fijatovih kooperantskih firmi u Srbiji otišlo je oko 600 radnika, takođe zbog smanjene proizvodnje. Kompanija je već prešla na rad u dve smene umesto u tri i sada dnevno sa proizvodne trake izađe 400 automobila.

Marković je ocenio da je odlazak oko 700 radnika iz Fijatove kompanije i oko 600 radnika iz kooperantskih firmi socijalna bomba za Kragujevac.

Stručnjaci su skeptični u vezi budućnosti Fijata u Srbiji.

Ugovor Vlade u Beogradu i Fijata ističe u decembru 2018. godine. Posle toga Italijani više nemaju nikakvu obavezu da održavaju fabriku u Kragujevcu. Jedini mogući spas je da se pokrene proizvodnja novog modela, ali niko iz Torina nije obećao da bi to moglo da se i dogodi. Da stvar bude gora - nema ništa ni od izvoza automobila u Rusiju.

Zaposleni u kooperantskim firmama navode da za razliku od radnika u FCA, njihovi poslodavci drže ljude zaposlene preko agencija i oni će otkaze dobiti bez materijalnog obeštećenja.
Ti radnici rade sa ugovorima na tri meseca, a posle pola godine potpisuju otkaz i ponovo "dobijaju" posao preko nove agencije.

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2016. 09:19
SVE se to znalo i ranije . NIKADA Srbija nije trebala da proizvodi automobile a pogotovo ne sada i u ovo vreme gde je poplava jeftinih automobila iz Azije . NIKADA Srbiji neje trebala železara jer jednostavno nema rude i tu je kraj svih priča . Međutim i Zastava i Železara "postoje" da bi Vučić preko njih pljačkao i mazao oči glupom narodu . SPAS Srbije je u poljoprivredi i gajenju NAJVALITETNIJE ORGANSKE HRANE koju traži ceo svet . Srpska zemlja nije mnogo zagađena pesticidima jer seljak nije imao novca za to tako da je lako može napraviti za proizvodnju organske hrane po najstrožijim svetskim standardima . Korist je mnogostruka nacija se zdravo hrani a kroz izvoz se ostvaruje ogroman profit . Naravno da to ne može sa Vučićem i njegovim zlikovcima koji svakog dana uništavaju sve po Srbiji i ostavljaju pustoš gde god oni prođu . Najnoviji primer je Kragujevac .
Petak 15.07.2016. 14:33
Ponadao se vucic da ce "ulaskom" u EU izvoziti Fiat u Rusiju. XD))) :D)))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online