Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.07.2016.
08:26
Vestionline A

EBRD: Uključite privatne finansijske resurse

Zvaničnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) su poručili da su fokusirani na potrebu uključivanja privatnih finansijskih resursa. Na taj način bi se zadovoljile investicione potrebe regiona zapadnog Balkan.

Arhiva
Ključ rešenja je u privatnim resursima

- Pružanje pomoći tim preduzećima i gradjanima kako bi izašli na druga tržišta izvan svojih granica ključni je izazov za sve nas -  izjavio je potpredsednik EBRD-a Alen Piljo u pozdravnoj reči na poslovnom forumu o Zapadnom Balkanu, koji je deo samita lidera zapadnog Balkana i EU u Parizu. 

Potpredsednik EBRD-a je ukazao na veliki značaj investicija u području Zapadnog Balkana, regionu koji poseduje povoljan poreski režim i perspektive za integraciju sa EU, dodajući da bi nedostatak finansijskih sredstava u tom regionu mogao biti nadomešten kroz uključivanje privatnog sektora i osnaživanje privatizacione agende, navodi se u saopštenju EBRD. 

- Postoje neiskorišćene mogućnosti za restrukturiranje i privatizaciju atraktivnih aktiva, a EBRD je tu da pomogne vladama i investitorima u obezbedjivanju pravednog i uspešnog procesa - kazao je Piljo. 

Komentarišući prilike u saobraćajnoj infrastrukturi u regionu, izvršni direktor za infrastrukturu EBRD-a Tomas Majer je istakao značaj regionalne povezanosti, odnosno povezivanja zemalja zapadnog Balkana sa tržištima EU i bolje povezanosti unutar regiona. 


Oba ova faktora su, kako je naveo, od ključnog značaja za olakšavanje aktivnosti privatnog sektora, uključujući agrobiznis koji se oslanja na dobru saobraćajnu infrastrukturu za dostavu robe lokalnim, regionalnim i tržištima EU. 

EBRD je do danas infrastrukturnom sektoru odobrila sredstva za preko 70 projekata vrednih 2,5 milijardi evra, u tesnoj saradnji sa drugim medjunarodnim finansijskim institucijama i Evropskom unijom. 

Direktorka EBRD-a za sektor energetike Nandita Paršad rekla je da je banka već investirala 1,1 milijardu evra u sektor energetike u ukupno 34 projekta, i da je nedavno obezbedila finansijsku pomoć za reformu tog sektora u Albaniji kroz investiciju vrednu 218 miliona evra za najveću elektroenergetsku kompaniju u toj zemlji. 

Regionalna integracija je, kako se dodaje u saopštenju, odigrala ključnu ulogu u investicijama EBRD-a u ovom regionu, koji je samo u 2015. godini dobio sredstva ove banke u vrednosti od preko 1,3 milijarde evra. 

Od početka ove godine do sada, u zemljama zapadnog Balkana i Hrvatskoj, EBRD je potpisala ugovore za finansiranje preko 25 projekata, u vrednosti od preko 600 miliona dolara, precizira se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online