Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.06.2016.
03:00
N. S. Preradović - Vesti A

Sirotinji tužbe, bogatima oprost

Srpski mediji preneli su ispovest sina pokojnog M. T. iz Novog Sada (77) koji tvrdi da mu se otac obesio zbog lažne optužbe Elektrovojvodine da je krao struju!

A. Čukić
Najlakše ukrasti sa bandere: Neovlašćeno korišćenje struje je krivično delo

Nesrećni starac je otpužen za krađu struje u julu 2013, izrečena mu je i drakonska kazna i pošto nije uspeo da skine ljagu, sam je sebi presudio i u pismu objasnio razloge za taj čin.

Nakon brojnih prepiski sa Elektroprivredom o ovom slučaju, zvaničnici su praktično priznali listu "Blic" da ne raspolažu nijednim dokazom da je pokojni Novosađanin krao struju.

Na žalost, starac više nije živ, a krađa struje "življa" je nego ikad i cveta u svim delovima zemlje.

Imena tajna

Iako su mediji često prozivali estradu i tajkune za krađu ili neplaćanje struje, u Elektroprivredi Srbije nikad nisu hteli da se o tome izjasne.
- Struju neovlašćeno koriste razne osobe, od vlasnika restorana, splavova i kafića do vlasnika kuća i stanova, kao i mnoge poznate firme i klinike. EPS nema pravo da objavljuje imena onih koji kradu struju, ali u saradnji sa policijom intenzivno radimo na pronalaženju počinilaca i pokretanju krivičnih prijava - objasnili su u EPS-u.

Statistika govori da u krađi struje imaju udela i siromašni građani, mada bogataši mnogo više kradu, a šteta dostiže čak i do 80 miliona evra. Iz EPS-a poručuju da je broj kradljivaca iz godinu u godinu sve veći, a da je do sada registrovano 10.000 lopova, koji su smislili bar 50 načina da besplatno koriste električnu energiju. Elektrodistribucija Beograd je svojevremeno objavila podatak da nedeljno otkriju između 70 i 100 kradljivaca struje u Beogradu.

Krađa pomoću magneta

Samo u toku jedne godine u Leskovcu je otkriveno oko 1.000 kradljivaca električne energije, među kojima ima najviše bogatih. Dok siromašni koriste primitivne metode krađe, bogatiji struju kradu pomoću magneta, rendgen filmova i lakirnih mernih mostova.

Iako većina kradljivaca kilovata svoj prestup doživljava kao lakši prekršaj na koji ih, kažu, primorava besparica, zbog njega se mogu naći i u zatvoru.

Neovlašćeno korišćenje struje je krivično delo, kao uostalom i svaka druga krađa. Maksimalna kazna je do tri godine zatvora, ali kradljivci struje najčešće završe u nekom javno komunalnom preduzeću ili domu zdravlja gde za kaznu besplatno obavljaju društveno koristan rad.
Prvi Srbin koji je otišao u zatvor jer se sam popeo na banderu da bi se prikačio kod komšije na napon jeste jedan Mladenovčanin. On je 2011. godine dobio kaznu zatvora od tri meseca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online