Utorak 14.06.2016.
03:00
N. S. Preradović - Vesti

Sirotinji tužbe, bogatima oprost

A. Čukić
Najlakše ukrasti sa bandere: Neovlašćeno korišćenje struje je krivično delo

Nesrećni starac je otpužen za krađu struje u julu 2013, izrečena mu je i drakonska kazna i pošto nije uspeo da skine ljagu, sam je sebi presudio i u pismu objasnio razloge za taj čin.

Nakon brojnih prepiski sa Elektroprivredom o ovom slučaju, zvaničnici su praktično priznali listu "Blic" da ne raspolažu nijednim dokazom da je pokojni Novosađanin krao struju.

Na žalost, starac više nije živ, a krađa struje "življa" je nego ikad i cveta u svim delovima zemlje.

Imena tajna

Iako su mediji često prozivali estradu i tajkune za krađu ili neplaćanje struje, u Elektroprivredi Srbije nikad nisu hteli da se o tome izjasne.
- Struju neovlašćeno koriste razne osobe, od vlasnika restorana, splavova i kafića do vlasnika kuća i stanova, kao i mnoge poznate firme i klinike. EPS nema pravo da objavljuje imena onih koji kradu struju, ali u saradnji sa policijom intenzivno radimo na pronalaženju počinilaca i pokretanju krivičnih prijava - objasnili su u EPS-u.

Statistika govori da u krađi struje imaju udela i siromašni građani, mada bogataši mnogo više kradu, a šteta dostiže čak i do 80 miliona evra. Iz EPS-a poručuju da je broj kradljivaca iz godinu u godinu sve veći, a da je do sada registrovano 10.000 lopova, koji su smislili bar 50 načina da besplatno koriste električnu energiju. Elektrodistribucija Beograd je svojevremeno objavila podatak da nedeljno otkriju između 70 i 100 kradljivaca struje u Beogradu.

Krađa pomoću magneta

Samo u toku jedne godine u Leskovcu je otkriveno oko 1.000 kradljivaca električne energije, među kojima ima najviše bogatih. Dok siromašni koriste primitivne metode krađe, bogatiji struju kradu pomoću magneta, rendgen filmova i lakirnih mernih mostova.

Iako većina kradljivaca kilovata svoj prestup doživljava kao lakši prekršaj na koji ih, kažu, primorava besparica, zbog njega se mogu naći i u zatvoru.

Neovlašćeno korišćenje struje je krivično delo, kao uostalom i svaka druga krađa. Maksimalna kazna je do tri godine zatvora, ali kradljivci struje najčešće završe u nekom javno komunalnom preduzeću ili domu zdravlja gde za kaznu besplatno obavljaju društveno koristan rad.
Prvi Srbin koji je otišao u zatvor jer se sam popeo na banderu da bi se prikačio kod komšije na napon jeste jedan Mladenovčanin. On je 2011. godine dobio kaznu zatvora od tri meseca.

2024 © - Vesti online