Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 26.05.2016.
21:48
I. K. - Vesti A

Nafta pretnja ekonomiji SAD

Cena barela nafte marke brent prvi put od novembra 2015. dostigla je 50 dolara. Na londonskoj berzi barel brenta košta 50,05 dolara, što je posledica pristiglih informacija o smanjenju rezervi nafte u SAD i prognoza o mogućem deficitu tog energenta ovog leta. Pri tom, predviđena julska cena američke nafte VTI je 49,84 dolara za barel. Komercijalne rezerve nafte SAD, isključujući strateške, umanjile su se za 0,8 odsto i iznose 537,1 milion barela.

Reuters
Porasla potražnja za naftom

Cenu nafte podigla je i informacija investicione banke Goldman Saks da se već ovog maja pojavio deficit nafte na tržištu. Analitičari te banke ukazuju da je u drugom kvartalu ove godine deficit nafte proistekao od prekida snabdevanja iz nekoliko zemalja. Oni su izračunali da deficit na tržištu iznosi 71.000 barela na dan, ali da će u poslednjem kvartalu dostići 417.000 barela dnevno.

Analitičar "Forbsa" Bred Makmilan smatra da je cena nafte glavna opasnost po američku ekonomiju. On smatra da će balans ponude i potražnje za crnim zlatom uskoro da se vrati na normalan nivo, a cena da se kreće u rasponu od 40 do 60 dolara.

- Međutim, postoji niz činilaca zbog kojih sve može da pođe u neželjenom pravcu. Naftno tržište SAD i još nekoliko velikih zemalja možda se i ne prilagode povećanoj tražnji. To može da se dogodi ako se zemlje OPEK i Rusija dogovore o visini proizvodnje ili ako se produkcija nafte u SAD smanji brže nego što se očekuje - kaže Makmilan.

Prema njegovim rečima, svetska proizvodnja nafte nadmašuje potražnju tek za procenat do dva. Ako tražnja nastavi da raste, a naftne zemlje odluče da smanje proizvodnju tj višak će da iščezne.

- U tom slučaju SAD će se lišiti svih povoljnih uslova za rast sopstvene ekonomije što je sada obezbeđeno jeftinom naftom - zaključuje Makmilan.

Rublja skače

Rast cena nafte odrazio se na rusku rublju koja tri dana zaredom raste u odnosu na dolar i evro. Međutim ruska vlada rešena je da nađe nove izvore rasta ekonomije. Osnovan je strateški tim koji čine ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev i Aleksej Kudrin, bivši ministar finansija i oponent politike Vladimira Putina. Oni su predložili plan po kom bi 2020. trebalo da se ostvari rast od četiri odsto, koji ne bi bio zasnovan na ceni nafte.




 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.05.2016. 21:59
Nema pljačke i besplatne nafte i odmah su USA i Britanija u veliokom problemu. Moraju da propadnu. Nego, ima izlaz. Ja čuo da na mjesecu ima nafta džaba a USA su tamo "domaći". Ili u Holivudu su domaći. Nijesam baš informisan.
Petak 27.05.2016. 00:29
Koga ce sada napasti???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online