Četvrtak 26.05.2016.
21:48
I. K. - Vesti

Nafta pretnja ekonomiji SAD

Reuters
Porasla potražnja za naftom

Cenu nafte podigla je i informacija investicione banke Goldman Saks da se već ovog maja pojavio deficit nafte na tržištu. Analitičari te banke ukazuju da je u drugom kvartalu ove godine deficit nafte proistekao od prekida snabdevanja iz nekoliko zemalja. Oni su izračunali da deficit na tržištu iznosi 71.000 barela na dan, ali da će u poslednjem kvartalu dostići 417.000 barela dnevno.

Analitičar "Forbsa" Bred Makmilan smatra da je cena nafte glavna opasnost po američku ekonomiju. On smatra da će balans ponude i potražnje za crnim zlatom uskoro da se vrati na normalan nivo, a cena da se kreće u rasponu od 40 do 60 dolara.

- Međutim, postoji niz činilaca zbog kojih sve može da pođe u neželjenom pravcu. Naftno tržište SAD i još nekoliko velikih zemalja možda se i ne prilagode povećanoj tražnji. To može da se dogodi ako se zemlje OPEK i Rusija dogovore o visini proizvodnje ili ako se produkcija nafte u SAD smanji brže nego što se očekuje - kaže Makmilan.

Prema njegovim rečima, svetska proizvodnja nafte nadmašuje potražnju tek za procenat do dva. Ako tražnja nastavi da raste, a naftne zemlje odluče da smanje proizvodnju tj višak će da iščezne.

- U tom slučaju SAD će se lišiti svih povoljnih uslova za rast sopstvene ekonomije što je sada obezbeđeno jeftinom naftom - zaključuje Makmilan.

Rublja skače

Rast cena nafte odrazio se na rusku rublju koja tri dana zaredom raste u odnosu na dolar i evro. Međutim ruska vlada rešena je da nađe nove izvore rasta ekonomije. Osnovan je strateški tim koji čine ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev i Aleksej Kudrin, bivši ministar finansija i oponent politike Vladimira Putina. Oni su predložili plan po kom bi 2020. trebalo da se ostvari rast od četiri odsto, koji ne bi bio zasnovan na ceni nafte.




 

2024 © - Vesti online