Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 08.03.2016.
13:39
Vestionline A

"Srbija kasni skoro 30 godina, još nismo stigli do 1989."

Selektor "Kopaonik biznis foruma" Dragan Đuričin kaže da su rezultati u 2015. dobri ali da nema razloga za slavlje jer ima još dosta da se uradi na putu reformi. Đuričin je dodao da Srbija još nije dostigla nivo BDP-a koji je imala 1989. godine.

Tanjug
Dragan Đuričin: Nismo stigli ni do 1989.

Đuričin je rekao da Srbija još ima neprilagođenu privredu i da dosta kasni u odnosu na EU, a razlog je, prema njegovim rečima, nerazumevanje globalnih trendova od devedesetih godina prošlog veka i precenjivanja svojih mogućnost.

On je rekao da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti razvoju industrijskih politika koje su osnov podizanja prozivodnje i konkurentnosti. 

- Reč je o industrijskim politikama za prioritetne sektore sa razmenjivim proizvodima koje substituišu uvoz i povećavaju izvoz i u kojima države imaju trajne konkurentske prednosti - naveo je Đuričin koji je predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije. 

Prema njegovim rečima, industrijske politike su osnov podizanja prozivodnje i konkurentnosti, infrastuktura, poljoprivreda, metalska industrija, automobilska industrija, tekstil i modu, kao i upravljanje otpadom. 

- Sektori sa konkurentskim prednosti su svakako energija, transport i logistika, drvo i nameštaj, kao i metalo-preradjivačka industrija - kazao je Đuričin. 

On je istakao da je "veliko ohrabrenje za reformatore je ICT sektor, prerada organske hrane i zdravstveni turizam". Đuričin je kazao da je izvoz ICT sektora Srbije, prema nekim podacima, 300 do 500 miliona evra godišnj i da je njegova procena da je taj izvoz i mnogo veći. 

POVEZANE VESTI

Utorak 08.03.2016. 15:56
Kakve su to "reforme" kada se po Srbiji sire produkti stranih firmi (zapadnih, pretezno nemackih) dok su prozvodi domace privrede svesno gurnuti u pozadinu, cemu onda i rad i preduzimacka motivacija??
Utorak 08.03.2016. 14:33
Srbija kasni...........Kakva glupa tvrdnja. Nismo mi ti koi mogu da usporavaju ili ubrzavaju vreme a pogotovo je besmisleno juriti neku1989 tu godinu. Kao da ce to nesto pomoci. Ajmo onda da jurimo 1340 ilineke od tih godina. Tada nije bilo ni : albanske, ni bosnjacke, ni Crnogorske, ni hrvacke , ni makedonske drzave a ni nacija. Sve bila Srbija. Ako vec oce da pomognu onda neka kazu: Oslobodimo se od okupacije. Uvedimo red u policiju , sudstvo , vojsku. Zbacimo ovaj rezim i sve one koi su ucestvovai u rusenju drzavnosti i unistavanju privrede ,placki i uklonimo zauvjek sa politicke scene. A ne. Oni bi da mi i dalje jurimo duha iz 1989 te sa rasklimanim kolima i kovijasima( premijerima) koi niti puta vidi niti zna kuda ovaj narod stremi i treba da ide. Vozi nas pomocu automacke navigacije koju su programirali nasi "partneri" u nekoj silikonskoj dolini. Vostani Serbie...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online