Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 27.09.2015.
14:36
Tanjug A

Ukrajina na ivici - hoće li je Putin gurnuti?

Alternativa restrukturiranju ukrajinskih evroobveznica, koje je otkupila Rusija, mogla bi da bude ustupanje tog duga zainteresovanim kreditorima. To je ocenio direktor vašingtonske analitičke agencija Smits Riserč end Grejdings (Smith's Research & Gradings), Teri Smit.

Reuters
Da li će ruski predsednik dozvoliti da Ukrajina bankrotira?

Ukrajina se krajem avgusta s komitetom kreditora dogovorila o otpisu 3,6 milijardi od ukupno 18 milijardi dolara privatnog duga. U taj komitet ulaze tri američka investiciona fonda - Frenklin Advajzers (Franklin Advisers , u koji ulazi i Frenklim Templeton), TCW investmen menadžment kompani i T. Rou prajs ašosijates (T. Rowe Price Ašociates) i brazilska investiciona banka BTG Paktua.

Komitet je, međutim, akumulirao manje od 50 odsto javnog duga za restrukturiranje, samo 8,9 milijardi dolara. Zbog toga je saglasnost drugih kreditora, od kojih je najveća Rusija (koja je kupila dvogodišnje ukrajinske evroobveznice za tri milijarde dolara na Irskoj berzi), veoma važna za pravljenje tog programa.

S jedne strane, Kijev ide u pravom smeru jer nastoji da obezbedi blagovremenu otplatu duga od 72 milijarde dolara. Ali sada se ne radi o tome da li on radi na vreme ili ne, nego o likvidnosti i poverenju, objašnjavaju stručnjaci, prenele su Ria novosti.

- Odbijanje Rusije da učestvuje u restrukturiranju moglo bi već u decembru da dovede do bankrota Ukrajine, što će automatski zatvoriti tržište kreditiranja, dati kreditorima pravo da zahtevaju prevremeno vraćanje obaveza po hartijama od vrednosti - kaže Smit.

On dodaje da su obaveze iz sporazuma o zajmu davno prekršene i da Rusija može da zahteva prevremeno vraćanje u bilo koje vreme, ne čekavši decembar.

Ukrajini neće biti jednostavno ni da traži razumevanje od drugih kreditora. Prema podacima Blumberga, grupa poverilaca koji su davali kratkoročne zajmove Ukrajini, takodje smatraju sporazum nepovoljnim.

Pored toga, stručnjak podseća da se radi o državnom, a ne privatnom kreditoru - Ruskoj Federaciji. Bankrot po tom dugu može dovesti do prekida programa finansiranja Ukrajine od MMF-a od 17,5 milijardi dolara.

Berza

Prema podacima Irske berze, vlada Ukrajine je predložila restrukturiranje svojih obveznica na tri milijarde dolara sa rokom dospeća 2015. godine, a vlasnici hartija se pozivaju na sastanak u Londonu 14. oktobra. Međutim, Rusija se nada da će imati bolje uslove nego drugi vlasnici evroobveznica. Ukrajina nije u stanju da ponudi Rusiji nešto više, rekla je ukrajinska ministarka finansija Natalija Jaresko Nacionalnom radiju. Izlaz iz sadašnje situacije mogao bi da bude prebacivanje ukrajinskog duga Rusiji drugim kreditorima. Na primer, fondu Frenklin Templeton, koji je vitalno zainteresovan za uspeh programa restrukturizacije, zaključuje Teri Smit.

Odluku o statusu tog duga uskoro bi trebalo da donese savet direktora MMF-a, rekao je ranije njegov predstavnik.

A direktorka Fonda, Kristin Lagard pozvala je sve poverioce Ukajine da se uključe u program restrukturiranja jer je to od ključnog značaja za oporavak ukrajinske ekonomije.

- Osnovno pitanje za ulagače u Ukrajinu sada je može li ona ponuditi nešto neprijatnoj Rusiji, ili je bankrot neizbežan - nastavio je Smit.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.09.2015. 18:10
Ma neće je gurnuti,što bi-sama će upasti vučju rupu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online