Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.05.2010.
03:10
Tanjug A

Nećemo proći kao Grčka

Ministar finansija Diana Dragutinović izjavila je da iskustvo Grčke o nužnosti umerenijeg zaduživanja može biti dragoceno za Srbiju ali da je naša država sama sebi postavila granicu kada je zaduživanje u pitanju, do maksimalnih 40 odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Loša fiskalna politika, a ne finansijska kriza, Grčku je dovela u sadašnje stanje. Ali, ne treba porediti Grčku, sa javnim dugom od 124 odsto BDP i deficitom od 12,7 odsto, i Srbiju, čiji je javni dug 30 odsto BDP, a deficit četiri odsto", istakla je Dragutinovićeva u intervjuu za "Novosti".

Grci su vodili lošu fiskalnu politiku: Diana Dragutinović
 


Ona je navela da okvirni limit za zaduživanje od 40 odsto BDP ne uključuje obaveze po osnovu restitucije i da će se javni dug povećati po osnovu restitucije, ali da će period otplate tog duga trajati dugo kako bi se obezbedila održivost javnih finansija.

"Ono što moram reći je da Zakon o restituciji neće ispraviti nepravdu. On će je samo ublažiti. I mislim da bismo se mogli složiti da ispravljanje nepravde prema jednima ne može biti na račun činjenja nepravdi drugima, odnosno budućim generacijama poreskih obveznika. Konačno, ne postoji država koja je svima vratila sve", kazala je Dragutinovićeva.

Nema dobrih puteva ako je poreska stopa mala


Navodeći da "reforma poreza nije dovoljna", ona je kazala da je za nju "prihvatljiva svaka opcija koja će dovesti do veće usklađenosti prihodne i rashodne strane javnih finansija, uz konkurentan poreski sistem".


"Naravno da je dobro da poreske stope budu što niže, ali kakve će biti zavisi ipak od države koju želimo. Ako hoćemo dobre puteve i infrastrukturu, efikasnu državnu administraciju, to je nemoguće postići niskim poreskim stopama. Iskustvo Irske najbolje pokazuje do čega je dovela neusklađenost poreskih stopa i rashodne strane, iako se radi o vrlo dinamičnoj privredi", zaključila je Dragutinovićeva.


Uoči posete misije Međunarodnog monetarnog fonda Beogradu, koja stiže u utorak, Dragutinovićeva je kazala da je srpska delegacija spremna za razgovore i demantovala da se ide sporo sa najavljenim reformama koje bi, između ostalog, trebalo da dovedu i do novog modela rasta privrede.


Prema njenim rečima, potrebno je da se prati održivi nivo javnih rashoda i javnog duga, što bi se postiglo Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, koji je spreman.


"Prema nacrtu koji sam dostavila MMF-u, postoji fiskalno veće čija je uloga da daje ocenu da li Vlada vodi politiku u skladu sa fiskalnim pravilima. Međutim, postoji još jedna opcija, a to je da se ojača Državna revizorska institucija novim funkcijama. To još nismo prelomili", rekla je Dragutinovićeva.


Ona je naglasila da "suštinske reforme nigde ne mogu da se pripreme preko noći, ali mogu da se brzo sprovedu ako su pripremljene".


"Sa svoje strane, mogu reći da je poreska reforma spremna. Smer promena je prihvatljiv i bio bi podrška toliko potrebnom novom modelu rasta. Pored smera, bitan je i intenzitet promena, a na tome se sada radi", dodala je ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online