Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 14.08.2015.
07:48
N. S. Preradović - Vesti A

Srpske njive pune mutirane soje

U Srbiji se stalno ističe da je genetski modifikovana hrana hrana štetna i opasna po ljudsko zdravlje, ali svake godine sve je više njiva koje su zasejane zabranjenim semenom.

Tanjug
Sumnjivi zasadi: Za dva meseca obavljeno blizu 2.000 kontrola

Iako po zakonu nadležni moraju da uništavaju te useve u otadžbini to niko ne čini poslednjih pet godina. Naime tačno pre pola decenije u selu Ratkovo u opštini Odžaci javno je uništena površina zasejana GM sojom.

Od tada do danas, iako inspekcija Ministarstva poljoprivrede svake godine otkriva nove površine pod GM sojom, nije bilo konkretnih informacija, podataka ili fotografija uništavanja zasada, niti su objavljena imena proizvođača koji su počinili taj prekršaj i kolike su kazne platili.

- U poslednjih pet godina nisam čuo da su imena tih proizvođača objavljena. Ovako tolerantno ponašanje države prema jednom ozbiljnom problemu može samo da ukazuje da se taj odnos prema GM hrani u Srbiji sve više liberalizuje - kaže agroekonomista prof. dr Miladin Ševarlić.

On u izjavi za "Vesti" objašnjava da bi država morala da poveća kazne, ali i da proizvođačima koji se bave ovom nedozvoljenom rabotom ukine subvencije u trajanju od pet godina.

Stručnjaci u Srbiji navode da se GM soja najviše uzgaja u Mačvi, Banatu i Sremu.

Blage sankcije

Kazne za prekršaje kreću se za poljoprivrednika od 30.000 dinara (250 evra) do 50.000 dinara (416 evra), dok kompanije plaćaju od 500.000 dinara (4166 evra) do tri miliona dinara (25.000 evra). Usevi bi trebalo da budu uništeni tanjiranjem, u prisustvu fitosanitarne inspekcije.

Poljoprivrednici ovu mutiranu biljku koriste najviše za ishranu stoke, jer ona ne može da prođe kontrole u otkupnim centrima. A kako niko ne kontroliše šta životinje jedu, uzgajivači imaju idealnu priliku da sa malo novca fino zarade.

- Ukoliko proizvođač na svom posedu gaji GM soju onda on hrani stoku tom sojom, a mi kad kupujemo svinjetinu ili govedinu ne znamo čime je hranjena - navodi dr Ševralić.

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede samo je za poslednja dva meseca obavila 1.728 kontrola parcela zasejanih sojom u sremskom, zapadnobačkom, južnobačkom i mačvanskom kraju, a od 48 uzoraka koji su uzeti na njivama, 47 se pokazalo pozitivno na GM!

Uvoz sa Zapada

Genetski modifikovano seme poreklom je sa stranih područja, najčešće zapadnih zemalja i nije legalno ušlo u Srbiju. Početne količine ne moraju da budu velike, jer je za hektar zemlje potrebno svega stotinak kilograma. Tada na četvrtini hektara umnože seme za sledeću setvu. Tako se GM soja, kroz godine reprodukuje i uvećava.

POVEZANE VESTI

Petak 14.08.2015. 07:59
"A kako niko ne kontroliše šta životinje jedu, uzgajivači imaju idealnu priliku da sa malo novca fino zarade. " ? I tako će biti sve dok tu zaradu ne počnu da troše na sahrane najmilijih... Onda će se valjda opametiti... do tada - trovaće sve ostale....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online