Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.07.2015.
08:56
D. Dekić - Vesti A

Koliko je hrana zatrovana pesticidima (4): Srbija je đubrište

Priča o prekomernoj upotrebi pesticida, kako ukazuje lider Stranke zelenih Ivan Karić, nije nova, ali se za nju ne interesuju dovoljno ni nadležni, ni proizvođači. On smatra da je problem u državi, jer je sistem kontrole uništen, a kvalitetu hrane se ne posvećuje pažnja.

www.mc.rs
Ivan Karić upozorava na sve otrove u srpskoj poljoprivredi

- Naročito smo ugroženi posle prošlogodišnjih majskih poplava, jer je tada dozvoljen uvoz pesticida, insekticida i drugih sredstava bez selekcije, pa su u Srbiju ušli najgori otrovi i teški metali. Nažalost, Ministarstvo za ekologiju je ukinuto, a resor poljoprivrede ne može kvalitetno da se bavi i svojim poslom i zaštitom životne sredine, jer nije ni oformljen kako treba - objašnjava Karić za "Vesti".

On ukazuje i na problem nedovoljno obrazovane populacije koja se bavi uzgojem, ali i većih proizvođača koji ta nedozvoljena sredstva koriste preventivno zarad postizanja određene težine, boje i čvrstine biljke, svesno dovodeći građane u opasnost.

- Ti proizvođači zarad profita prekomerno koriste nedozvoljene supstance, ne poštujući ni karencu kao period od prskanja biljaka do njihovog puštanja u promet i upotrebe - pojašnjava naš sagovornik.

On ističe da je Srbija postala đubrište Evrope, zbog čega su Zeleni podneli amandman da se u proizvodnji bilja mogu koristiti samo ona sredstva koja su registrovana u EU i Rusiji.

Osim pesticida, veliki problem je i GMO hrana. Srbija je na mapi sveta visoko rangirana po proizvodnji modifikovane soje koja se gaji u Mačvi, delovima Vojvodine, a dugoročno je vrlo opasna po zdravlje ljudi.

- Inspekcija koja treba da kontroliše GMO proizvođače ne radi svoj posao, pa ispada da smo zemlja čuda gde se loši đaci koji ne poštuju zakone svoje države nagrađuju, a pošteni loše prolaze - kaže Karić.

- Laboratorijska istraživanja su pokazala da korišćenje GMO hrane u dužem periodu loše utiče na ljude, ali kod nas je očito sve u funkciji profita, a ne zdravlja. Kad nemamo sistem zaštite životne sredine ni standarde, moguće je izdavati sumnjive dozvole za proizvodnju - priča on.

Karić ukazuje i na druge štetnosti, poput rada Elektroprivrede, ali i drugih sumnjivih finansijera koji u zemlju unose zastarela postrojenja, zbog čega bi Srbija mogla da ima najbolesniju naciju u Evropi.

- Zagađena nam je zemlja, vazduh i voda, a nema kontrole velikih otpadnih i industrijskih deponija. Već u 50 gradova imamo zagađenu vodu, kao u Užicu. Pola Vojvodine ima neispravnu pijaću vodu, čak i delovi Šumadije, a to očito nikog ne zanima u državi - naveo je Karić.

Ivan Karić podseća i na veliku srpsku aferu pre nekoliko godina kada je pronađen aflatoksin u nedozvoljenim količinama u kukuruzu i mleku.

- Nema izgrađenog sistema, ni prevencije, pa štetni sastojci, gljivice i paraziti mogu da se nađu u ishrani. Preventiva je tada izostala, a samo da smo kao država bili sposobniji, to je moglo da se spreči i starim priručnim metodama - pojašnjava Karić kako se zbog prihoda ugrožava život građana.

Sutra - Koliko je hrana zatrovana pesticidima (5): Pčele narkomani

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online