Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 08.03.2015.
13:10
Politika, Tanjug A

Vujović: Zašto smo ćutali o struji

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je, u intervjuju za današnji "Politiku", da se oseća kao da "stalno igramo na neprijateljskom terenu.

Tanjug
Čekali smo direktore Borda: Dušan Vujović

"Kao da su nam protivnici nasledstvo, uslovi na međunarodnom tržištu, ograničen kadrovski potencijal i finansijska sredstva".

Vujović je rekao da su "problem i mediji kao 'sudije', koji su često u pravu, ali ponekad u važnim trenucima svoje slobodno sudijsko uverenje bez ikakvog razloga okreću protiv nas".

- U ovoj 'utakmici' ipak, idemo do pobede. Pažljivo smo merili program, kako bismo smanjili socijalne troškove, a da ne dovedemo u pitanje njegovu održivost, dodao je Vujović.

Na pitanje zašto je srpska javnost od MMF-a prvi put otvoreno čula da će struja poskupeti 1. aprila za 15. odsto, Vujović je rekao da vlada nije htela da objavljuje program dok ga Bord direktora MMF-a ne usvoji i objavi.

Navala na državni posao

Što se tiče otpuštanja u javnom sektoru, ministar finansija je rekao da je cilj vlade da poveća efikasnost države, uvede red u sistem plata. Vujović je istakao da je ogromna navala na državnu službu i da niko ne plaća tako visoku "ležarinu" kao neuređena država.

- Javni sektor neće biti mesto gde je posao dobro plaćen, bez obaveze da se radi i podnosi račun. Time će se ukinuti mogućnost zapošljavanja partijskih kadrova, rođaka, prijatelja...Svih onih koji ne žele da rade svoj posao, pa zato čekamo u redovima i imamo hiljade nerešenih predmeta, rekao je Vujović.

Prodaja Telekoma vraća dugove

Na pitanja da li očekuje da nivo javnog duga počne da pada 2017. godine, dok Fiskalni savet kaže da će se to dogoditi godinu dana kasnije, Vujović je rekao da se u Fiskalnoj strategiji "navodi da je čak moguće da udeo javnog duga u BDP-u počne da pada krajem 2016. godine".

Vujović je kazao da, ako od prodaje "Telekoma" dobijemo dve milijarde, otprilike polovina će biti potrošena na vraćanje dugova, a druga na završavanje prioritetnih projekata s visokim prinosima.

Kurs iz 2012. samo za državu

Na pitanje zašto je dug iskazan po kursu iz 2012. godine, Vujović je rekao da to nije tako računato i da zaduženja uvek iskazujemo po tekućem kursu.

- Uporednom primenom kurseva namera je bila samo da pokažemo koliko je efekat promene dolara na rast učesčha duga u BDP-u. Stanje duga u dolarima poraslo je samo za 100 miliona, a učešće u BDP je podignuto za pet odsto. Pri tom se BDP iskazan u evrima nije promenio, rekao je Vujović.

Na konstataciju da tako računajući, i građani koji su se zadužili u švajcarcima danas bi bili manje dužni, Vujović je kazao da situacije nisu uporedive.

- Građani su isto dužni u švajcarcima, ali je udeo duga i otplate u dinarskim dohocima naglo porastao. U slučaju države, servisiranje ovog duga neće predstavljati problem za budžet, jer ćemo koristiti oko 900 miliona dolarske likvidnosti, rekao je ministar finansija.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.03.2015. 13:58
Tesko narodu cija vlast krpi rupe prodajom imovine. Sta da radi narod kad se sve rasproda.? Ne se sekiras narode, ima vlas MMF da misli umjesto nje i nas.
Nedelja 08.03.2015. 13:41
Telekom je u jako losem stanju (drpa ko sta stigne) i tesko da ce neko dati 2 milijarde cak i za 100% akcija .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online