Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 26.08.2014.
07:48
N. S. Preradović - Vesti A

Iz Srbije izvučeno 50 milijardi dolara?!

Zemlje u razvoju su od 2002. do 2011. izgubile nelegalnim kanalima 5,9 hiljada milijardi dolara, navodi se u izveštaju američkog "Global fajnenšel integritija". U tom izveštaju, pod nazivom "Nelegalni finansijski tokovi iz zemalja u razvoju od 2002. do 2011. godine", navodi se da nelegalni odliv kapitala iz tih zemalja alarmantno raste, po prosečnoj stopi od preko 10 odsto godišnje.

Pare lete: Nelegalni odliv kapitala u porastu
 

Gledano po procentu udela u BDP-u, zemlje subsaharske Afrike su prema izveštaju pretrpele najveći odliv kapitala. Reč je o prosečnom odlivu od 5,7 odsto BDP-a godišnje, dok je na globalnom nivou taj odliv iznosio prosečna četiri odsto BDP-a.


Na rang-listi GFI, kojom su obuhvaćene 144 zemlje, Kina je zauzela prvo mesto po nelegalnom odlivu kapitala, budući da je u periodu od 2002-2011. godine iz te zemlje izašlo 1.008 milijardi dolara. Za njom sledi Rusija, iz koje je isparilo 880,96 milijardi dolara, a na trećem mestu je Meksiko, s nelegalno izvezenim kapitalom u visini od 461,86 milijardi dolara.


Srbija je po ukupnoj vrednosti odliva kapitala nelegalnim kanalima u periodu 2002 -2011. godine zauzela visoko 19. mesto, sa sumom od 49,37 milijardi dolara.


Ekonomista Ljubomir Madžar za "Vesti" kaže da ga ne čudi podatak da kapital curi iz Srbije, ali je ipak iznenađen sumom isisanih para.


- Nesigurnost i pravna neuređenost države jedan je od ključnih razloga zbog čega novac nelegalno beži iz Srbije. Zakoni se ne sprovode dosledno, imamo i visoku stopu inflacije u tom desetogodišnjem periodu i sve su to razlozi zbog kojih kapital curi. Izbegavaju se porezi, carine, a to je najveće isisavanje novca - kaže Madžar.


S druge strane, Branko Pavlović, nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju kaže da je u pitanju nerealno istraživanje.


- Razumem podatake za Kinu ili Rusiju, to su ogromne zemlje, ali je nemoguće da je iz Srbije nelegalno izašlo 50 milijardi dolara za 10 godina. Prosto Srbija nema taj kapital, legalno ni nelegalno, osim ako ne računaju šverc droge. Ali to nije isisavanje para isključivo iz Srbije, nego najvećim delom iz Evrope i sveta - smatra Pavlović.
Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kaže da mu nije jasno kako su eksperti iz Amerike došli do cifre od 50 milijardi dolara.


- Na delu je malo veće preterivanje jer toliko novca nije napravljeno u Srbiji. Ipak činjenica je da sve manje novca ulazi u Srbiju jer u prvih šest meseci ove godine ušlo je svega pola milijarde direktnih stranih investicija - navodi Ćulibrk.

Nivo Bugarske

Prema Pavlovićevim rečima, Amerikanci se bave istraživanjem svega i svačega, a Srbija na svim listama redovno zauzima negativna mesta i dodatno je ocrnjena.
Primera radi, navodi on, po korupciji Srbija nije ništa gora od Bugarske (koja je članica EU), ali na svim listama naša zemlja neslavno vodi. Pavlović smatra da se Srbiji prišivaju repovi, čak i onda kad nema osnova za to.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.08.2014. 08:38
Није 50 милијарди али за нас је и 10 много.
Utorak 26.08.2014. 09:10
Mene ne cudi podatak da je iz Srbije nelegalno izaslo 50 milijardi dolara. Korupcija je na svakom koraku, koliko je drzavnih firmi ugaseno i rasprodano, koliko banaka je toboz bankrotiralo itd.... Deset godina je dug period. Samo mi nije jasno da to mnogi znaju a cute, a pogotovo ova danasnja vlast koja to jos najbolje zna i koja se zaklinjala da ce pohapsiti tajkune i oduzeti im nelegalno stecenu imovinu. Nije mi jasan ni narod koji se pravi da ne vidi sve to kao da i on jadan ima neke koristi od toga.
Utorak 26.08.2014. 10:36
6 hiljada milijardi nelegalnim kanalima izaslo iz zemalja u razvoju i otislo gde???? Gde su nestale te pare? I niko nije kriv za to, niko nije odgovoran, niko nije uhapsen, niko osudjen. Bravo za pravosudje, svaka cast sudovima. MIR MIR MIR NIKO NIJE KRIV!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online