Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.06.2014.
17:49
Mondo A

EPS protivzakonito pretio građanima

Privredno društvo EPS Snabdevanje, koje je osnovano krajem februara ove godine i od elektrodistribucija EPS preuzelo naplatu potrošene električne energije za građane i privredu, razaslalo je ovih dana na adrese mnogih potrošača čudnu “molbu”.

  • Grašanima upućena pretnja da dostave podatke koje je EPS zagubio u sistemu
     
  • U dokumentu pod nazivom “Poziv kupcima električne energije za dostavu tačnog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG)” stoji da korisnik koji je dobio dopis nema tačne podatke u registru EPS-a, bilo da nedostaje JMBG, bilo ime jednog roditelja ili su podaci nepotpuni ili duplirani.


    U svakom slučaju, korisnik bi trebalo da, po zamisli nekog iz EPS Snabdevanje, ode do lokalne distribucije (lično ili pošalje punomoćmnika) i tamo reguliše svoje “pravo i obavezu”.


    U dopisu ne stoji ništa o tome ko bi građaninu trebalo da nadoknadi trošak dolaska (prevoz, parking za kola i sl.)i vrednost izgubljenog vremena radi sređivanja arhive EPS-a.


    To “pravo i obavezu” iz EPS-a baziraju na “članu 12 stav 1 tačka 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i članovima 61 i 62 uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom”.


    Ukoliko se korisnik ogluši o ovu molbu-zahtev, iz EPS-a prete naplatom “bilo kakve materijalne štete ili troškova koja nastane zbog nepostupanja po molbi”, kao i “sudskom naknadom eventualne štete”.


    Na “akciju” EPS-a je odmah reagovao Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, i zaključio da EPS-ovi argumenti da građani sređuju njihovu arhivu o svom trošku ne “drže vodu”.


    Nakon uvida u kompletnu dokumentaciju zaštitinik prava građana je zaklјučio da ni Zakon o energetici niti bilo koji drugi zakon ne sadrže odredbe o tome da su građani dužni da dostave JMBG radi zaklјučenja ugovora o prodaji električne energije, niti radi eventualnog vođenja postupka prinudne naplate potraživanja EPS-a.


    U odsustvu zakonskog osnova za obradu JMBG u ove svrhe, morao bi postojati pristanak, odnosno saglasnost lica (EPS-ovih korisnika).


    - Ali da bi saglasnost bila valјana, potrebno je da bude slobodno data, što ovde nije slučaj, jer se stavlјa u izgled pokretanje sudskog postupka za naknadu štete, i to neke nejasne, nedefinisane štete – ističe se u nalazu Poverenika.


    Nakon sprovedenog nadzora, Poverenik je uputio Upozorenje EPS Snabdevanju da vrši nedozvonjenu obradu JMBG i da je dužan da u roku od osam dana od dana prijema Upozorenja obavesti Poverenika i javnim saopštenjem svoje korisnike – krajnje kupce električne energije, o preduzetim merama na otklanjanju nepravilnosti.

    Nečuven potez EPS-a

    Ovakvim dopisima iz EPS nezadovoljne su i organizacije potrošača. Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) za MONDO kažu da je ovo još jedan nečuven potez EPS-a.


    - Zašto neko misli da bi tuđ nerad i nemar trebalo da ispaštaju građani Srbije kao masovni korisnici EPS-a. Njihova je dužnost da imaju svoje ažurne podatke a građani čak ni nemaju ugovore da njima već su svoje ugovore sklopili sa distribucijama a EPS Snabdevanje ih volšebno preuzeo. Kada smo tražili da se sklapaju novi ugovori nisu bili zainteresovani – kaže predsednik NOPS Goran Papović.


    Papović ukazuje i na to da građani na svakom računu za struju već imaju stavku od 100 dinara za “štampu, distribuciju računa i ostalo”, pa bi deo tih para, “pogotovo zbog tog misterioznog ‘ostalo” sada trebalo da konačno potroše i na klijente.


    - Savetujemo građane da kažu ‘ne hvala’ i ne izlažu se trošku odlaska u distribucije već da čekaju kod kuće službenika EPS-a ili već neke druge firme kada se otvori tržište struje - kaže Papović.


    U EPS-u nije bilo moguće dobiti sagovornika jer EPS Snabdevanje nema moderan kol centar a dva telefonska za korisnike koja su navedena na vebsajtu konstantno “zauzeta”.

    POVEZANE VESTI

    Četvrtak 19.06.2014. 13:06
    Mamicu im j...m lopovsku. Sve je to kadar politicki. Direktori lelemudi.
    Ponedeljak 23.06.2014. 09:59
    Odmah u kantu za đubre, već drugi put...
    VIDEO VESTI
    ŠTAMPANO IZDANJE
    DOBITNIK
    Sigma Pešić (59)
    GUBITNIK
    Sonja Biserko (71)
    DNEVNI HOROSKOP
    vodolija21. 1. - 19. 2.
    Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
    DNEVNI HOROSKOP
    ribe20. 2. - 20. 3.
    Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
    DNEVNI HOROSKOP
    ribe20. 2. - 20. 3.
    Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
    • 2024 © - vesti online