Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 11.04.2014.
13:03
Lj. Ivanović - Vesti A

Brisel nam seče ruski gasovod?

Evropska unija sve jače steže ekonomske sankcije protiv Rusije, udarajući pre svega na oligarhe bliske Kremlju, ali i krupne infrastrukturne poslove Rusije unutar EU. Kako su "Vesti" već pisale, jedna od žrtava takvog ekonomskog rata mogla bi biti i Srbija, koja je deo projekta Južni tok, gasovoda koji bi iz Rusije dnom Crnog mora, preko Bugarske i Srbije, trebalo da zadovolji 15 odsto energetskih potreba EU.

Maglovita budućnost gasovoda koji je i u srpskom interesu
 


Na martovskom samitu EU doneta je strateška odluka. Evropa više ne sme da zavisi od ruskog gasa. Ta ideja nije lako, ni brzo ostvariva, ali je moguća iako je ruska strana smatra "bajkom".


Briselska odluka ima tri tačke. Prva je da se EU osloni više na obnovljive izvore energije, druga da se dobavljanje energenata učini raznovrsnijim i treća da se smanji uvoz iz Rusije.

Sankcije i Gaspromu

Evropski savet je prošlog meseca upozorio Rusiju da joj slede sveobuhvatne ekonomske sankcije ako ne preduzme korake ka deeskalaciji ukrajinske krize. Te sankcije bi lako mogle da obuhvate i Gasprom, što bi indirektno ugrozilo i izgradnju Južnog toka. U Briselu se nezvanično može čuti da će sledećih nekoliko dana biti od ključne važnosti za te odnose, a najviše zavisi od toga da li će Rusija, nakon pripajanja Krima, pokušati da anektira i region Donjecka, koji je proglasio nezavisnost od Ukrajine.

Rešenje za drugu tačku je da se na obalama Mediterana i Atlantika sagrade veliki terminali za tečni naftni gas koji bi se dopremao iz Alžira, Katara, Izraela, ali i iz SAD. Za to će trebati vremena, ali je reč o projektima koji su daleko jeftiniji od gradnje hiljada kilometara gasovoda i gasnih centrala.


Da stvar bude još gora, šef uprave italijanskog giganta ENI, koji u Južnom toku učestvuje sa 20 odsto akcija, kaže da je budućnost gasovoda "maglovita".


- Ukrajinska kriza može da ugrozi kompleksan proces dodeljivanja dozvola za gradnju gasovoda čiji je cilj upravo zaobilaženje Ukrajine. Dovedeno je u pitanje da li će zemlje učesnice projekta dobiti neophodne saglasnosti iz Brisela - rekao je Paolo Scakorni, šef ENI.


Posle informacije u britanskom "Telegrafu" da je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo u Sofiji poručio bugarskoj vladi da "pazi šta radi i da EU zna da u bugarskoj vladi ima ruskih agenata", oglasio se i mandatar srpske vlade Aleksandar Vučić koji je jasno naglasio da je Južni tok u srpskom interesu koji će naša zemlja u sklopu svojih mogućnosti štititi.


- Južni tok je važan ne samo sa Rusiju već i za Evropu i nadam se da će prevladati razum i da će svi razumeti da moraju da sarađuju i da treba da se "spuste strasti i tenzije" - rekao je Vučić.


Gasovod Južni tok sada se gradi u Rusiji, Bugarskoj i Srbiji, a njegov glavni deo trebalo bi da prolazi i kroz Mađarsku, Sloveniju i Italiju. Podsetimo, da bi dobila trasu gasovoda Južni tok, Srbija je morala ruskom Gaspromu da proda NIS, deo skladišta u Banatskom Dvoru i naftne izvore u Vojvodini.

EU traži nove dobavljače

Evropska unija ne razmatra zaustavljanje Južnog toka, ali izgradnja ovog gasovoda nije prioritet, rečeno je u Evropskoj komisiji u Briselu.
- Komisija podržava izgradnju svakog gasovoda pod uslovom da se gradi po evropskim standardima - izjavila je Sabine Berger, portparolka komesara za energetiku Gintera Etingera.
Ona je odbila da komentariše navode britanskog "Telegrafa" da je predsednik EK Žoze Manuel Barozo tokom nedavne posete Bugarskoj najavio zamrzavanje projekta Južni tok.
- Naš prioritet je da nađemo nove zemlje izvoznike gasa kako bismo podstakli diversifikaciju snabdevanja - istakla je Berger.

POVEZANE VESTI

Petak 11.04.2014. 13:20
卍 Нацијонал Социјалистичко Европско удружење 卐
Petak 11.04.2014. 14:29
Вучић нека лепо настави да води ову "бугарску политку", да се прави блесав и настави да говори о "спуштању тензија и смиривању страсти". Ово стварно нема директне везе са нама. Овде уствари Америка преко својих сателита у ЕУ тренира Путинове живце. И сами политичари најбогатијих чланица ЕУ су подељени између Русије и Америке. Америка пошто-пото хоће да увуче целу Европу у рат са Русијом. Путин има челичне живце, али... Зар стварно мислите да ће Путин да пита некога да ли ће да се настави градња Јужног тока? Градиће се милом или силом. Не питамо се чак ни ми, ни Бугари, ни ЕУ, ни Америка, већ само Русија.
Petak 11.04.2014. 15:39
Al' smo izvisili... Nas nije iskarao samo onaj ko je zurio na autobus.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online