Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 21.08.2014.
16:50
Srna A

Koga Srbija da izabere, Rusiju ili EU?

Konfrontacija između Istoka i Zapada primorava balkanske zemlje da zauzmu pozicije, što je za Srbiju naročito rizično, piše švajcarski dnevnik "Noje cirher cajtung".

Težak izbor: Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
 

Švajcarski list podseća da su države EU upozorile zemlje kandidate da "ne uskaču u rupe na ruskom tržištu nastale embargom Moskve na uvoz prehrabmenih namirnica iz Unije" i ocenjuje da bi to najviše problema moglo doneti Srbiji.

Kaznene mere protiv Moskve su u Srbiji nepopularne, ne samo iz ekonomskih razloga, već i zbog toga što je Srbija u potpunosti zavisna od ruskog gasa, navodi list.

"Povećanjem cene gasa Moskva bi mogla da otera Srbiju u bankrot. Sa druge strane, ruski embargo za EU nudi srpskoj poljoprivredi šansu, i to ne samo zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini sa Rusijom", konstatuje list.

Pročitajte još:

* Švajcarski list: Srbija između čekića i nakovnja

* "Srbija treba da uvede sankcije Rusiji"

* Vučić: Ne terajte nas da budemo neprijatelji Rusije

* Slušaj Istok, drž' se Zapada!

* Ko kome više treba, EU Rusiji ili Rusija EU?

U isto vreme, "Noje cirher cajtung" ukazuje da mnogi Srbi gaje prijateljska osećanja prema Rusiji zbog zajedničke pravoslavne vere, slovenskih veza i sećanja na rusku podršku počekom 19. veka i podseća na izjavu ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina da bi Srbija "pucala sebi u nogu ako bi podržala sankcije Zapada protiv Moskve".

"Tako se Vlada našla u dilemi i ima malo manevarskog prostora između Istoka i Zapada. Zbog toga se Beograd čvrsto drži politike neutralnosti, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući Krim, ali odbija sankcije protiv Moskve", piše list.

Istovremeno se dodaje da konfrontacija Istoka i Zapada ima direktne posledice po projekat "Južni tok" koji bi trebalo da dovede ruski gas preko Balkanskog poluostrva do Italije i Austrije.

"EU želi da spreči izgradnju 'Južnog toka', jer 'Gasprom' teži monopolu na isporuku i tranzit gasa. Bugarska je pod snažnim pritiskom morala da obustavi izgradnju, dok su Austrija i Mađarska zaključile sporazume o izgradnji sa 'Gaspromom'", navodi list.

ANKETA
Srbija treba da se opredeli za:

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.08.2014. 17:57
Братску Русију.
Četvrtak 21.08.2014. 17:50
Srbijo trenutak je da ovim bolesnicima sa zapada kažeš da više ne možemo izdržati njhova dobra koja nam pružaju i da se će mo sa našom braćom Rusima u buduće ostati pa kako nam bude.
Četvrtak 21.08.2014. 20:07
KAD GOD JE SRBIJA BILA S RUSIMA BILA JE NA PRAVOM PUTU.O KAKVOM IZBORU SE PRIČA.RUSIJA JE NAŠE PRIRODNO OPREDELJENJE.KAKVIH MI DODIRNIH TAČAKA IMAMO S ČLANICAMA EU,HOĆEMO LI OPET U DRUŠTVO ŠVAPSKIH KOČIJAŠA I FAŠISIČKO-USTAKIH PERVERZNJAKA.KONAČNO RUSIJA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online