Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.03.2014.
14:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Vlast ne gradi dok se ne ugradi

Više od polovine novca ugovorenog kreditima u Srbiji u prethodnih šest godina nije iskorišćeno. Zbog toga je stranim kreditorima plaćeno 430 miliona evra kazne. To su, naravno, platili građani Srbije. Nijedan ministar, nijedan direktor javnog preduzeća, gradonačelnik ili predsednik opštine nikada nisu odgovarali zbog toga. Ni krivično, ni politički.

Nedirnuto 600 miliona evra za modernizaciju: Ministarka energetike u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu
 


Trenutno Srbija na raznim računima međunarodnih kreditora ima još 3,1 milijardu evra neiskorišćenih kredita za koje svakoga meseca plaćamo penale jer novac stoji i ne koristi se.


Srbija se u proteklih nekoliko godina zadužila za oko 4,5 milijardi evra investicionih kredita, od čega je, prema najnovijim podacima Uprave za javni dug, povučeno svega oko 1,4 milijardi evra. Najveći problemi kod kašnjenja u korišćenju povoljnih zajmova nepripremljeni projekti i nerešeni imovinski odnosi.

Najmanje iskorišćeni krediti za železnicu: Pruga novi Sad - Subotica
 


Samo Elektroprivreda Srbije nije povukla 600 miliona evra za modernizaciju. Za Koridor 10 nije povučena čitava milijarda dolara, a tu su i Srbijagas i drugi veliki sistemi. Provizija na nepovučena sredstva se plaća kod Evropske banke za obnovu i razvoj, kineske Eksim banke, kanadske banke za razvoj izvoza, Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Vlade Azerbejdžana i Japanske agencije za međunarodnu saradnju.

Lepljivi prsti

Nismo dobili puteve, škole, bolnice, mini-hidroelektrane, za šta je novac namenjen. Prosto, stranci će pozajmiti novac, ali će povesti računa o najmanje dve stvari. Prvo je da se novac potroši namenski i drugo je da se novac vrati u ugovorenom roku.

Najmanji procenat iskorišćenosti dobijenih zajmova, posle vodosnabdevanja i zdravstva, imaju Železnice Srbije. To preduzeće je od 400 miliona evra kredita iskoristilo samo 19 odsto novca. Samo nepovlačenje kredita EBRD koštalo je prošle godine Srbiju 1,5 miliona evra. Taj ugovor o zajmu potpisan je još u maju 2009. za nabavku novih višedelnih elektromotornih vozova, navodi "Politika" i dodaje da su ta sredstva postala operativna u martu 2010, ali da srpske železnice tri godine nisu uspele da sprovedu tendersku proceduru.

Dodaje se da je sa EBRD potpisan i ugovor o kreditu od 95 miliona evra za modernizaciju deonice pruge Beograd-Rakovica-Resnik i remont 131 kilometra "niške" pruge na Koridoru 10, ali da 18 meseci nije obezbeđena projektna dokumentacija, niti je započeta tenderska dokumentacija. Slično je i s kreditima za izgradnju Koridora 10 - od odobrenih 1,004 milijardi evra povučeno je samo 213,6 miliona evra.


Milojko Arsić sa Ekonomskog fakulteta kaže da takva situacija odražava nizak nivo odgovornosti javne administracije i lošu komunikaciju između pojedinih ministarstava i javnih preduzeća "koji treba da preduzmu određene radnje da bi se ti krediti povukli".


- Možda postoji još jedan razlog neiskorišćenosti kredita od međunarodnih finansijskih institucija, a to je što korupcija nije moguća, pa postoji mali lični interes državnih službenika da učestvuju u povlačenju takvih kredita - kaže Arsić.
 

Zaboravljena voda

Trenutno je aktivno 11 projekata, vrednih oko milijardu dolara, za koje nam je sredstva odobrila Svetska banka. Najstariji je kredit za rehabilitaciju sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, koji je dobila Srbija još 2005. Od 25 miliona dolara još nismo uspeli da povučemo oko 4,2 miliona dolara. Dve godine kasnije ista institucija za isti projekta je odobrila dodatnih 49 miliona dolara. Do danas smo potrošili oko 40 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online