Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Četvrtak 16.01.2014.
12:39
J. Arsenović - Vesti A

Od dijaspore sve manje para

Dijaspora ne može biti pokretač promena u Srbiji, niti je to njen zadatak, a finansijska pomoć koja kroz doznake pristiže rodbini kontinuirano će da pada. Druga generacija ima slab emotivan odnos prema matici. Ona se asimilirala i za 10 do 20 godina doći će do obrnutog procesa. Dok je prva generacija iseljenika ulagala u Srbiju, druga generacija će nekretnine svojih roditelja u otadžbini prodavati, a dobijeni novac investirati u inostranstvu. Kako dijaspora stari, a život poskupljuje, dijaspora će sve više štedeti.

Utanjili novčanici iseljenika
 

Ovako odnos dijaspore i matice u budućnosti analizira prvi čovek nemačkog Mekdonaldsa Branislav Knežević. U suštini poručuje vlastima u Srbiji - nemojte u budućnosti baš mnogo da se uzdate u novac srpskih iseljenika.


Jedan od najuspešnijih Srba u korporativnom upravljanju koji, kako je otkrio za "Vesti", uskoro treba da pređe na novu funkciju u Austriju, smatra da je za Srbiju od ključne važnosti da se okrene razvoju stanovništva, da se porodice u proseku ne svode na jedno i po dete.

U Uniji za jeftinije pare

Nezgodno je kritikovati aktuelnu srpsku vladu koja je tek godinu i po dana na vlasti, ali može da se kaže da u poslednjih 12 godina Srbija zaista plaća previsoku cenu, i na ekonomskom i na političkom terenu. Ulazak u EU je stvar pregovora. To nisu samo politički već i ekonomski pregovori. Mi možemo pod mnogo boljim uslovima, sa mnogo boljim kamatama, sa boljim kreditima da uđemo u EU. Možemo postati deo Unije, što bi se reklo, za jeftinije pare, kaže Knežević.

- Mi pričamo o padu bruto društvenog proizvoda, a ne pričamo o tome da je opalo stanovništvo, a bez stanovništva nema razvoja društva. Druga stvar koju treba da shvatimo je da Srbija nije industrijska zemlja. Njena budućnost su ulaganja u malu privredu, u manufakturu i poljoprivredu, kao što je to učinila Italija. Država novac treba da umesto u potrošnju uloži u investiranje, da ne kupuje stare tehnologije već da ulaže u razvoj novih tehnologija i obnovljivih izvora enrgije - kaže Knežević.


Za razliku od domaćih biznismena koji neretko umeju da kritikuju srpske radnike prebacujući im nerad i zabušavanje, Knežević je uveren da naši ljudi nisu vredni samo u inostranstvu.


- Ključna je organizacija posla. Srbi su vredan narod. Znamo dobro da radimo i dobro smo školovani. I u Srbiji Srbi su vredni radnici, ali nemaju dobru organizaciju - kaže predsednik Zapadne divizije evropskog Mekdonaldsa, koji samo u Nemačkoj upošljava 65.000 radnika i ostvaruje godišnji promet od oko pet milijardi evra.


Na pitanje "Vesti" koju bi sposobnost iz Nemačke preneo u Srbiju, odgovara: "Preciznost, poštenje i radinost".

Dačićeva "bukvica" zaparala uši

Knežević koji je u Beogradu nedavno učestvovao na poslovnoj konferenciji "Srbija i dijaspora" priznaje da mu nije bilo prijatno kada je premijer Dačić očitao bukvicu dijaspori da ne savetuje vlast da ne hrli u EU, dok ona živi i radi u zemljama bogate Unije.
- Moram da priznam da mi je to zaparalo uši. Jedino što se nadam da je pomislio - nemojte da nam dajete velike savete. Svi smo svesni da je u Uniji organizacija bolja i da je dobro za Srbiju da bude deo Unije da bi se promenili zakoni i napravili uslovi za ekonomsku stabilnost.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.01.2014. 12:57
Nisam do kraja citao,ali moram da prokomentarisem glup naslov na fotografiji...Nije se nama novcanik istanjio vec udebljao i dosli smo pameti kao i generacije koje su rodjene ovde skolovane i sa pametnim glavama,a ne kao one od mame i tate,koji su pravili i pravili da bi se misevi sad setali dole.To najnovija generacija nece sebi dozvoliti da baca novac vec ce ga investitati tamo gde je i najsigurnije,sigurno je da to Srbija nece biti nikad...
Četvrtak 16.01.2014. 13:22
Na emotivnom planu, dijaspora se nije ništa promenila. Svaki srbin voli svoju Srbija, ma kakva da je ! Ali treba priznati da dijaspora nikada nije bila poštovana i smatrana.i svi gledaju kako da je pokradu : od autoputske naplatne rampe do penzijskog fonda , od prodavačice do saobraćajca...itd... Kada vidite stranu tablicu,u Srbiji, prva misao je "kako da ga prevarim " !
Četvrtak 16.01.2014. 16:30
Dijaspora je pare slala svojoj porodici i rodbini... I, pretpostavljam, da će slati i dalje... Msm - što se mene lično tiče - nit rod nit' pomozi Bog... al' me oduševljavaju "zemljaci" koji su oduševljeni inteligentnim potomstvom koje "perfektno" govori Srpski u švapskom okruženju... a dozvoliće da im matica izumre u bedi ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online