Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.11.2013.
12:50
Beta A

''Ne može i veća plata i manji rizik od otkaza''

Ekonomista Milojko Arsić izjavio je danas da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru dobra kao privremena mera, ali da to rešenje nije dugoročno održivo jer je neophodno utvrditi stvarni višak zaposlenih kako bi otkaze dobili oni za čijim radom ne postoji potreba.

"Zabrana zapošljavanja je jedan od načina da se smanji broj zaposlenih u javnom sektoru na osnovu prirodnog odliva u penziju, pošto verovatno dva do tri odsto od ukupnog broja zaposlenih godišnje ide u penziju, ali nije dugoročno održivo jer u penziju idu i oni čiji je rad potreban", rekao je Arsić.

Radnici, vi biste utopiju? Pa ne može...


Naveo je primer penzionisanja profesora matematike u školi ili lekara anesteziologa u bolnici, čiji posao neko mora da radi i kada oni odu u penziju. Na pitanje da li su zaposleni u javnoj upravi i celom javnom sektoru privilegovani u poređenju sa zaposlenima kod privatnika i da li svi jednako podnose teret krize, Arsić je odgovorio da je opšte pravilo da zaposleni u javnom sektoru dobijaju manje otkaza ali i manje plate.


"Jedno od ta dva mora da se otkloni. Ne može i veće plate i manji rizik. U svetu je uobičajeno da su plate manje u javnom sektoru", rekao je Arsić.


Arsić je podsetio da se u Srbiji u javnom sektoru često zapošljava na osnovu negativne selekcije i veza - zavičajnih, partijskih, rođačkih i prijateljskih.


"Imamo vrlo nizak nivo usloga u javnoj administraciji i to je veliki problem", rekao je Arsić.


Arsić je naveo da je u gradskim i opštinskim administracijama višak oko 7.000 zaposlenih.


"U republičkoj administraciji, kada se Srbija poredi sa zemljama slične veličine, nema značajnog viška zaposlenih, najviše 2.000 do 3.000. U republičkoj administraciji je loš kvalitet rada osnovni problem, počev od toga da se ne usvajaju dobri zakoni, sporo rade, pravosuđe je krajnje neefikasno, a na uknjiženje nepokretnosti se
čeka godinama", rekao je Arsić.


Dodao je da bi plate zaposlenih u agencijama trebalo uvesti u jedinstven sistem državne uprave i utvrditi koje je agencije moguće ukinuti.


Vlada Srbije uvešće zabranu zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru koja će važiti do kraja 2015. godine, predviđeno je Predlogom izmena Zakona o budžetskom sistemu.


Planirano je i ograničavanje ukupnog broja privremeno angažovanih radnika na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u organu ili instituciji koja se neposredno ili posredno finansira iz budžeta.

POVEZANE VESTI

Subota 30.11.2013. 13:49
Eee moj Nikolicu,Vucicu,za Dacica necu da komentarisem on je bez obraza i morala..jedno ste pre izbora govorili,a drugo radite sada na stetu radnika.Pa sto partijski se i dalje zaposljavaju radnici,ne pravite se ludi.Dacete odresene ruke direktorima da otpustaju radnike neistomisljenike u vecini slucajeva,i to selektivno.Jel to ta nova Srbija za koju ste se zalagali ,sramota.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online