Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 02.08.2013.
19:04
b92.net A

Nemci o sebi: Prava istina o uspehu

Nemačka javna televizijska mreža ARD emitovala je dokumentarni film u kome se ispituje "tamna strana" nemačkog ekonomskog čuda sa sredine 20. veka.

Bundestag (foto: arhiva)
 

ARD, inače drugi najveći svetski javni emiter posle britanske kuće BBC, prikazao je film "Unser Wirtschaftswunder – Die wahre Geschichte" (Naše ekonomsko čudo - istinita priča) u okviru serijala dokumentarnih filmova o nacionalnoj istoriji.

Kako ističu regionalni mediji, "nacionalni sport savremene Nemačke je kritičko preispitivanje vlastite prošlosti", što je na ovim prostorima retkost, pa je za nas posebno zanimljiv film autora Kristofa Vebera.

Veber istražuje "verziju istine" o tome da je Nemačka, uz tezu da je "sravnjena sa zemljom u Drugom svetskom ratu", oslanajući se samo na svoje snage stvorila ekonomsko čudo i to kroz vredan rad, hrabru ekonomsku politiku Ludviga Erharda, uvođenje marke, ali i uz pažljivo sprovođenje delova Maršalovog plana (američki plan posleratne obnove Evrope).

Veber u filmu "mitove" pokušava da obara jedan po jedan i navodi da nije cela Nemačka bila razrušena, već da je u pitanju samo nekoliko velikih gradova, i to bez predgrađa. Tvrdi se i da je infrastruktura neophodna za ekonomski rast preživela rat.

Osim toga, film navodi da je važeća legenda o Ludvigu Erhardu i čuvenoj marki potpuno drugačija od stvarnosti. Kako se navodi u filmu, o valuti su se dogovorili drugi, a Erhard je samo prepoznao dobar politički trenutak i saopštio šta je trebalo preko radija, lansiravši sebe u centar pažnje.

Nakon toga, Erhard je navodno samo gradio mit o sebi, u koji je umetnuto i to da je ekonomske reforme sprovodio uprkos volji SAD. Navodno, Amerikanci su većinu njegovih mera i osmislili i podržavali.

Treći mit koji se obara u filmu jeste "vredan rad nemačke radne snage". Kako tvrdi autor, Nemačku su na noge podigli gastarbajteri, bez kojih industrija nikada ne bi mogla da učini ono što se desilo 60-ih godina prošlog veka.

Pojedini analitičari iz Nemačke, kažu i da ovaj film pruža zanimljiv uvid u sve što se dešavalo posle Drugog svetskog rata i da na taj način daje poseban pogled na politiku koju današnja Nemačka vodi prema krizom pogođenim istočnoevropskim zemljama:

"Podrška toj politici se bazira na pogrešnoj percepciji nemačkog naroda o tome da se zemlja samo sopstvenim vrednim radom oporavila posle rata".

POVEZANE VESTI

Petak 02.08.2013. 19:20
opljackali boga oca u 1. i 2. svetskom ratu ... pa ce sada pricati o ekonomskom procvatu ...
Subota 03.08.2013. 00:02
Nece iznenaditi da sutra procitamo da je Hitlerova Nemacka bila zrtva zavere kao sto sada citamo da Konc Logori ustvari to nisu bili vec su bili sabirni centri a da su logorasi ustvari sami dobrovoljno gradili fasisticku Nemacku, a zlatne zube su sami sebi vadili kao dobrovoljni prilog Fasistickoj Nemackoj. Naravno da ovakvo prekrajanje cinjenica ide uz veliki Jevrejski blagoslov koji dobija kompenzaciju da u drugim zemljama gradi memorijalne centre svojih stradanja i time blate te drzave u kojima prave memorijalne centre iako te zemlje nemaju nikakve veze sa Jevrejskim stradanjem.
Petak 02.08.2013. 20:25
. . . za zainteresovane je od velike vaznosti da autori citata i stranih infofrmacija navedu i tacne podatke o istima, da bi mogle da se egzaktno koriste.. . . Inace komentari o Nemackom posleratnom usponu zahtevaju jednu vrlo fundiranu diskusiju, sto u online uslovima moze da bude samo nedovoljno . . .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online