Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 11.07.2013.
11:40 >> 12:35h
Beta A

Dačić: Južni tok za budućnost Srbije

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija počela investicioni ciklus u energetici u okviru kojeg će u narednih osam godina biti uloženo oko 10 milijardi evra.

U Južni tok ćemo uložiti 10 milijardi evra

Dačić je na otvaranju konferencije o gasovodu Južni tok koja se održava u hotelu "Hajat" u Beogradu, rekao da će u okviru tih investicija započetih pre dve godine tri milijarde evra biti uloženo u naftni sektor, dve u gasni i dve u oblasti obnovljivih izvora energije.

Dačić je istakao da se razvoj energetike Srbije zasniva na partnerskim odnosima s ruskim Gaspromom s kojim se realizuje projekat Južnog toka.

"Gasovod Južni tok omogućiće razvoj privrede Srbije, bolju investicionu klimu, povećaće uposlenost građana", istakao je premijer Dačić.

Ivica Dačić

On je kazao da će srpskim delom Južnog toka 2016. prolaziti 11,8 milijardi kubnih metara gasa, 2021. godine 36 milijardi, a 2025. godine 40 milijardi kubnih metara gasa. Završetkom Južnog toka, druge faze podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru i novog skladišta u Itebeju Srbija će postati značajan faktor u obezbeđivanju energetske stabilnosti u regionu. On je kazao da će Vlada Srbije ispuniti sve obaveze preuzete energetskim sporazumom sa Rusijom.

"Gasovod Južni tok biće oslonac i podrška zajedničkoj evropskoj budućnosti svih zemalja kroz koje prolazi", istakao je Dačić.

Mihajlović: Srbija hoće da bude vodilja


Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija hoće da bude predvodnica u međudržavnom projektu Južni tok. Uspešna realizacija projekta učiniće Srbiju gasno i energetski stabilnom i konkurentnom zemljom, rekla je Zorana Mihajlović u Beogradu na skupu posvećenom gasovodu Južni tok. Ona je rekla da postoje "zli jezici" koji govore da vlada ne može da ispuni obaveze prema Rusiji, i istakla da to nije tačno jer je urađen zakon o eksproprijaciji, Ministarstvo je donelo niz pravilnika i obebzbeđen je novac iz budžeta.

"To sve dokazuje da je ova vlada odgovorna i da lobira za Srbiju", kazala je Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da je projekat Južni tok izuzetno značajan za razvoj privrede, otvaranje novih radnih mesta, a pre svega angažovanje srpskih kompanija u njegovoj izgradnji. Zorana Mihajlović navela je da je jedan od važnih ciljeva vlade investiranje u preduzeća koja koriste gasa, za šta treba uložiti 300 miliona evra.

"Pokretanje investiranja u preduzeća koja koriste gas zahtevaće ualaganje oko 300 miliona evra, a značiće i otvaranje 6.000 novih radnih mesta", rekla je ministarka.

Ona je istakla da će novac biti uložen u preduzeća kao što je Petrohemija, ali nije precizirala da li će biti osnovano novo preduzeće Gasne elektrane. Ministarka je navela da je gasifikacija Srbije takođe jedan od ciljeva vlade i njenog ministarstva, kao i da gradske toplane pređu na gas.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je Južni tok projekat koji povezuje istočnu i zapadnu Evropu i da njegova realizacija treba da ide u pravcu koji neće biti ograničen nikakvim "berlinskim zidovima".

"Za Rasiju Južni tok ima izuzetan značaj zato što postoji to pozitivno usmerenje ka ujedinjenju Evrope i nije bez razloga predsednik (Vladimir Putin) bio na početku radova", kazao je Čepurin.

On je naveo da će Južni tok omogućiti Srbiji da ostvari svoje najvažnije ciljeve, a to su investicije i nova radna mesta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.07.2013. 17:41
De...lom neko da objasni da ga niko u Rusiji ne j..e niti procenat.Badava sva holivudska gluma i filterisanje besa naroda.To moze jedino u Srbiji zemlji nedodjiji da prodaje. Mozda da se proda kao Petar Pan, i to bi mu jeli iz ruke Srbi.Vuca je sigurno Supermen. Iako niti Robin i Betman zapadnih obavestajnih sluzbi i ambasadora, nije lose.
Petak 12.07.2013. 04:39
"To sve dokazuje da je ova vlada odgovorna i da lobira za Srbiju", kazala je Zorana Mihajlović. DALI TO LOBIRANJE ZA SRBIJU ZNACI PRODAJA KOSOVA I OMETANJE POCETKA GRADNJE JUZNOG TOKA? MOZDA SAM SUVISE STAR DA BI SHVATIO OVE MAMLAZE ALI IMA JOS PUNO VREMENA ( DO STOTE GODINE) DA SE NESTO NAUCI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online