Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 26.06.2013.
13:16
D. Dekić - Vesti A

U državi besparica, u Fondu rasipništvo

Dok se vlast preznojava i prekraja državni budžet zbog ogromne besparice u zemlji, u Fondu za razvoj, koji je u rukama Dinkićevih Ujedinjenih regiona Srbije, rasipa se na sve strane.

Na čelu Fonda za razvoj: Verica Kalanović
 
Ministar finansija Mlađan Dinkić čelo Fonda prepustio je najbližoj saradnici, ministarki za regionalni razvoj Verici Kalanović. Sa novom predsednicom Upravnog odbora ispisan je i skuplji finansijski plan za 2013, čime su i troškovi sa prošlogodišnjih 308,1 milion povećani na 389,9 miliona dinara. U Fondu radi 60 ljudi, a da se ne štedi na platama pokazuje mesečna koverta direktorke Slađane Backović teška 280.000 dinara (oko 2.500 evra).  O nepravilnostima u ovom državnom telu progovorio je još krajem 2010. državni revizor Radoslav Sretenović kada je podneo tri prijave za privredni prestup. 
 
Najavljivao je i mogućnost krivičnih prijava, jer se nije znalo šta je sa oko 140 milijardi dinara odobrenih kredita. Iz Agencije za privredne registre se čulo da je 2011. Fond imao gubitak od 3,8 milijardi dinara. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je optužio Dinkića da je nenamenski ulagao, iznoseći primer ugostiteljskog splava Bahus kome je dato 200.000 evra kredita, da bi početkom ove godine bio zatvoren.
 
Otkriveno je i da je vlasnik kompanije Todor - Mirko Todorović, Dinkićevoj partiji 2011. donirao 3,5 miliona dinara, a prethodno je iz Fonda za razvoj dobio tri kredita teška 121 milion dinara.  Dobra ideja o postojanju ovakvog Fonda je, prema mišljenju stručnjaka, politički zloupotrebljena. Ekonomista Miloje Kanjevac smatra da je to što se o radu Fonda do sada čulo, skandal i za svaku osudu.
 
- Dobro je da postoji fond ili banka za razvoj kao pomoć ljudima da počnu biznis i uposle radnike. Nije dobro da se loše vodi i zloupotrebljava, čime se krivi njegova uloga časnog i poštenog pomagača - kaže Kanjevac.
 
Ekonomista Danijel Cvjetićanin ukazuje da se kredit davao pod plaštom šireg interesa, a bez ekonomske motivacije.
 
- Pekar u interesu da zaradi novac mesi hleb i prodaje, što je u interesu svih, a čim se nešto predstavi kao širi interes, javlja se politizacija, jer neko iz vlasti počne da razmišlja o sopstvenom interesu - kaže Cvjetićanin.
 

Pavlović: Politizacija državnog


Bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović ukazuje na neophodnost državne kontrole sektora u funkciji privrede, odnosno dubinske i nezavisne revizije prvenstveno u fondovima.


- Bez toga na delu je raspolaganje državnim novcem, putem mehanizma koji se zove partija, što se vidi na isplivavanju afera iz političkih razloga. Verovatno je tačno sve što političari u medije puštaju jedni o drugima, ali bez menjanja stvari, to nas nikuda neće odvesti - zaključio je Pavlović. 


Nadležni bez komentara


Pokušaji "Vesti" da kontaktiraju Fond za razvoj ostali su bez uspeha, jer se niko nije javljao na njihove telefone. U Ministarstvu za regionalni razvoj su nam rekli da im se obratimo pismenim putem, što smo i učinili. Odgovor na pitanja "Vesti" zašto je uvećan budžet Fonda za 2013, kao i hoće li ovo telo štedeti u okviru ekonomskih mera vlade nije stigao do zaključenja našeg izdanja.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.06.2013. 13:21
Znamo za lopovluk,al nikako da dignemo ustanak i demostracije kao u drugim zemljama pa da uklonimo tu bandu.
Sreda 26.06.2013. 13:32
Predlog PUTARIMA U ŠTRAJKU !!! *ebi te im majku !!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online