Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 28.05.2013.
17:52
Beta A

Da li Srbija srlja ka bankrotu?

Ukoliko kao država nastavimo da trošimo sadašnjim tempom, to je siguran put ka bankrotu, izjavio je danas predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović.

Javni dug zemlje je sve veći
 

On je za B92 kazao da se odmah moraju preduzeti mere jer ukoliko javni dug "nastavi putanju ka nebu" ne bi mogli da pokrijemo manjak u budžetu ili bi morali da se zadužujemo po većim kamatnim stopama, kao na primer Grčka, a značajno bi pala proizvodnja.

"Sve to bi prouzrokovalo veći bol nego zamrzavanje plata i penzija uovom trenutku", istakao je Petrović.

Prema njegovim rečima, fiskalni deficit umesto planiranih 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) premašiće u ovoj godini 5,5 odsto BDP-a, dok je javni dug već iznad zakonom predviđenih 60 odsto, a nastaviće da raste tokom ove i u narednoj godini.

Uspeh bi bio, kako je kazao, da ove godine deficit budžeta do maksimalno 4,5 odsto BDP.

Petrović je upozorio da ukoliko se bude kasnilo sa merama za rešavanje problema u javnim finansijama došlo bi do haotičnog smanjenja svih rashoda, a plate i penzije će padaće dole. Sada ima malo više razumevanja u vladi, naveo je, u odnosu na optimizam u martu kada su iz vlade tvrdili da su javne finansije dobre.

"To nije bio dobar optimizam, jer smo mi upozoravali da se ide u lošem pravcu. Sada se vide i argumenti, a tu su i brojevi koju ukazuju na stanje. Da su nas poslušali u martu možda bi neke mere već bile preduzete", kazao je Petrović.

On je kazao je da paket mera koji je vlada pripremila krajem aprila nije dovoljan za stanje koje je Fiskalni savet identifikovao. Govoreći o o ceni propuštenih prilika zbog izostanka strukturnih reformi, Petović je kazao da se upravo zbog toga Srbija stalno vraća u neko krizno stanje umesto da uđe u ozbiljne, reformske promene penzionog sistema, javnih preduzeća, zapošljavanja u javnom sektoru.

"Reforma javnog sistema je osnovna greška zbog koje imamo ovakvu situaciju. Da su se na vreme sprovele reforme ne bi moralo da se ponovo okreće ka kontroli penzija i plata. Morate nešto da uradite, da jednom progutate gorku pilulu da se ne bi ponavljalo loše stanje, i da biste imali dobre rezultate na duže staze", istakao je on.

Prema rečima predsednika Fiskalnog saveta, ne postoji potpuna politička saglasnost da se preduzmu mere, "horizont na kome se donose odluke kao da je bio skraćen".

POVEZANE VESTI

Utorak 28.05.2013. 19:55
Ne ide, klizi!
Sreda 29.05.2013. 07:22
Penzije jesu zamrznute, godinama su se povećavali samo simbolično, dok plate u javnom sektru nisu, tu vrlo unosna povećanja.
Utorak 28.05.2013. 18:47
Samo vi lepo nastavite da uzimate pare iz inostranstva za naduvane plate u drzavnim sluzbama i daleko cemo dogurati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online