Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.05.2013.
05:33
RTS A

Srbija očekuje 2 milijarde € investicija

Posle loše 2012. godine država u ovoj očekuje oko dve milijarde evra stranih investicija. U Agenciji za promociju stranih ulaganja, SIEPA, ističu da će 2013. biti godina informaciono-komunikacionih tehnologija. Premijer Ivica Dačić predvodi delegaciju koja će, narednih sedam dana, u Americi boraviti u vodećim kompanijama iz te oblasti.

Ako je verovati državnim strukturama, u Srbiji samo što ne poteku med i mleko...
 


Pozitivan znak za nove ulagače mogao bi da bude stav starih - više od 70 odsto kompanija koje već posluju u Srbiji, prema istraživanju, namerava i dalje da ulaže u našoj zemlji - makar u naredne tri godine. Ipak, od globalnih investicionih lidera u Srbiju stiže tek trećina. Šta investitori žele da vide?


"Oni žele da vide pristup novim tržištima, analiza je pokazala da rastojanje od SAD predstavlja vrlo značajnu determinantu čak i za zemlje koje nisu SAD kada investiraju u određeni region", kaže Petar Petrović iz GEA FARM, autor istraživanja.
 

Rizik za ulaganje ipak opada

Najbolje uslove za strane direktne investicije u ovom delu Evrope pokazuju Poljska, Slovačka i Češka. Srbija se prepoznaje kao zemlja opadajućeg rizika.

Prema njegovim rečima, veoma je bitna raspoloživost radne snage u 2020. godini, što znači da postoji dovoljno prostora za usavršavanje i unapređivanje naših studenata.


Da do Amerike pronađe put, pokušaće premijer Ivica Dačić i državno-privredna delegacija, koja će posetiti tamošnje vodeće kompanije iz oblasti informacionih tehnologija.


"Mi imamo dva aspekta posete - jedno je da se predstavnici Vlade upoznaju sa najvećim svetskim informacionim kompanijama i da razmenimo iskustvo u novim tehnologijama koje bi Vlada Srbije mogla da implementira da bi bila još efikasnija i optimalnija", kaže Miloš Đurković, predsednik Američke privredne komore u Srbiji.


27 procedura za ubistvo ekonomije

Važan geografski položaj, blizina otvorenih tržišta, jeftina radna snaga na jednom su tasu vage. Birokratija, teška naplata potraživanja, kao i neretko nepoštovanje zakona i ugovora - ono je što koči ulaganja.


"Imate 27 čudnih procedura da biste mogli da zaštitite investiciju, da osigurate prava, za to vam često treba nekoliko godina, košta vas mnogo, a ishod i dalje nije siguran. Odluka gde investirati zavisi od toga gde je najmanji rizik za novac. Srbija ima mnogo izazova jer je visoka percepcija korupcije", kaže Majkl Oliri Kolins, predsednik Britanske privredne komore u Srbiji.


Međutim i pored svih izazova i prepreka, Kolins kaže da Britanska privredna komora aktivno promoviše Srbiju kao destinaciju, prvenstveno u proizvodnji hrane.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.05.2013. 23:28
"jedno je da se predstavnici Vlade upoznaju sa najvećim svetskim informacionim kompanijama i da razmenimo iskustvo u novim tehnologijama koje bi Vlada Srbije mogla da implementira da bi bila još efikasnija i optimalnija" - koliko besmislena nebulozna izjava!!! Vlada Srbije, polupismeni ministri (Mrka, Krka, i Drka) "razmenjuju iskustva" (ni manje ni vise) sa Intelom, Hjuit Pakardom??? Koje iskustvo osim lazi,lazi i lazi,oni mogu da razmene? Efikasnija i opimalnija u lazima, lazima i lazima!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online