Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.11.2013.
13:05
D. Dekić - Vesti A

Grobari Srbije ostaće u svom blatu

"Dirnuli smo u osinje gnezdo na svim mestima gde se arčio novac poreskih obveznika, od SIEPA do Fonda za razvoj i Agencije za privatizaciju koji su bili centri korupcije u Srbiji i zbog kojih su potrošene stotine miliona evra građana Srbije. Ali, postavljamo sistem i njegove insitucije na zdrave osnove", kaže u intervjuu za "Vesti" Saša Radulović, ministar privrede u Vladi Srbije.

Saša Radulović: Kad presečete korupciju, oni čije ste interese ugrozili krenu na vas
 




Iz Ujedinjenih regiona Srbije optužuju vas da ste od 2007. vodili 15 stečajnih postupaka, a okončali samo dva?
- Kad presečete koruptivni niz, oni čije ste interese ugrozili počnu da vas napadaju i da bi izbegli razgovor o pravim temama, to čine valjanjem u blatu. Meni u blatu nije mesto i neću time da se bavim, a kome odgovara neka tamo i ostane. Oni koji me napadaju očito uživaju, dok država propada zbog njihove katastrofalne ekonomske politike.

Da li je tačno da ste dovođenje stranih investitora nazvali "kapitalnom budalaštinom"?
- To nije istina. Moje reči izvrću oni koji više od decenije katastrofalno vode ekonomsku politiku. Rekao sam da se moramo fokusirati na domaću privredu koja treba da bude torta, a strani investitori šlag na njoj. Ta mitska vera u strane investiture nije racionalna, a najbolji signal njima za ulaganje su upravo uspeh i profit domaćih firmi.

Dragocen kapital dijaspore

"Korupcija je veliki problem i za dijasporu i za domaće privrednike, ali se promena ne može rešiti preko noći. Napravili smo novi zakon o privatizaciji koji će eliminisati korupciju i učiniti transparentnim čitav taj postupak. Pozivam sve naše građane iz dijaspore da se uključe, jer korupcije, reketa, podmićivanja i drugih nezakonitih i nečasnih radnji neće biti. Dobrodošli su svi koji imaju znanje, energiju i neki kapital. Lične karte firmi koja prodajemo mogu se videti na sajtu Ministarstva. Mogu da obećam da će biti prodavane samo firme bez dugova", kazao je Radulović.

Zašto sa Vučićem na otvaranju pogona nemačkog Gramera u Aleksincu niste bili vi, već Dinkić?
- Zaista ne znam. Ja nisam bio deo razgovora sa tom kompanijom i ne znam ni kada je taj posao dogovoren.

Da li Vučić podržava Vaš rad?
- To pitanje zaista ne razumem. Ja sam ministar i radim kao deo Vlade. Stvari kojima se bavim su teške i nepopularne, ali moraju da se sprovedu. Ne treba očekivati da predsednik Vlade i prvi potpredsednik neprestano izlaze u javnost i govore da podržavaju svaku od mera. Moramo da se suočimo sa istinom. Za političare je to mnogo teško, ali ja se politikom ne bavim, već pokušavam da sprovedem mere u interesu boljitka zemlje i to nailazi na velike otpore. Ohrabrenje mi je razgovor sa radnicima, pošto vidim da razumeju dubinu problema u kojima smo i shvataju neophodnost promena.

Javnost je uočila da vas nema na sednicama Vlade?
- Naravno da dolazim, međutim kao ni ostali ministri na nekim sednicama nisam bio, na nekima jesam. Ta priča je takođe deo istog blata i nekome je palo na pamet da gleda ko od ministara i kada ide na sednice. U Srbiji se previše vremena troši na tabloidne i nebitne teme, a imamo toliko ozbiljnih i suštinskih problema.

Da li vas napadi obeshrabruju?
- Neću odustati. Napadi motivišu i govore da smo na pravom putu. Više ne možemo samo kritikovati i ukazivati na problem, ako ste, a ja jesam, godinama bio kritičar reformske politike prethodnih vlada. Pružena mi je prilika da nešto uradim za svoju zemlju i bilo bi neozbiljno da nisam prihvatio. Imam i energiju i želju da napravim promene.
 

Zakon rasteruje investitore

Sindikati su se povukli iz pregovora o izmenama Zakona o radu, da li ste ostali usamljeni u merama koje hoćete da sprovedete?
- Postojeći Zakon o radu je restriktivan, rasteruje investitore i jedan je od najvećih razloga što gubimo mnogo radnih mesta. A samo u poslednjih šest godina izgubili smo oko 300.000. To je ogroman udarac za malu državu. Nerazumno je plaćati otpremnine po godinama staža. Poslodavac nije lud da prima u radni odnos ljude starije od 50 godina i uđe u rizik da im plaća otpremnine za njihov staž u drugim firmama - objašnjava Radulović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online