Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.02.2013.
19:08
Dnevnik A

Tri banke prave džumbus klijentima

Izveštaj o radu Centra Narodne banke Srbije za zaštitu korisnika finansijskih usluga govori da mu je lane stiglo 1.777 pritužbi. To je čak 60 posto više nego godinu dana ranije. Građani najviše koriste usluge banaka pa je i najviše pritužbi na njihov rad – čak 60 odsto, ili 1.513.

Ilustracija: Građani se najviše žale na kredite, tekuće račune i platne kartice
 


 

Ogroman deo primedbi odnosio se na usluge koje se najviše koriste: kredite, platne kartice i tekuće račune. Čak 40 odsto primedbi podelile su tri banke, ali su nažalost ostale anonimne. Kada bi se promenili propisi i praksa pa Centar NBS-a objavio imena banaka, to bi verovatno uticalo na smanjenje broja pritužbi na njihov rad.

Kada smatraju da su im prava ugrožena, korisnici usluga treba prvo da se obrate finansijskoj kući na koju se primedbe odnose. Međutim, često preskoče tu prvi instancu i odmah zovu Centar. Tako je lane 784 žalbi na banke svrstano u odeljak "preuranjeno", što znači da su klijenti sami sebi produžili postupak žalbe. Kada su u pitanju banke, građani su često bili u pravu pa je 468 pritužbi bilo osnovano, a 405, ili 80 odsto, pozitivno rešeno. Za nerešene je ostao sudski postupak.

U ukupnom zbiru svih prigovora građani su se najviše žalili na kredite – 61,1 odsto, slede tekući računi – 17,3 pa platne kartice – 12,4 odsto. Konkretno, najviše primedbi bilo je na način na koji su banke uskladile odredbe već zaključenih ugovora sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Građani su se najviše žalili na nemogućnost vraćanja kamate koja im je obračunavana i koju su plaćali pre primene zakona, mada retroaktivna primena Zakona o zaštiti korisnika nije predviđena.

Sem kamata, tu su teškoće u otplati kredita i zajmova po osnovu kartica i tekućih računa. Žalbi je bilo i na odbijanje banka da refinansiraju potaživanja, posebno ona indeksirana u švajcarskim francima. Tu su zatim nedoumice oko troškova kod prevremene otplate kredita i troškovi vezani za njih.

Klijenti se žale i na to da ih banke ne obaveštavaju o obavezama vezanim za naknade za održavanje računa kada na njemu nema novca, odnosno kada nije aktivan. Primedbi je bilo i na to da je način obračuna kamata kod kreditnih kartica nerazumljiv, zatim da se žiranti ne obaveštavaju na vreme kada treba da plate ratu umesto glavnog dužnika.

Druga pitanja bila su vezana za štednju, refinansiranje kredita, obračun rata, žirante, prevremeno vraćanje kredita i gašenje računa. Jedna od regionalnih kancelarija radi i u Novom Sadu pa bi za klijente koji su u nedoumicama bilo najbolje da joj se jave pre nego što postanu korisnici određene usluge. Sve bi se razjasnilo na početku i ne bi bilo problema posle.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.02.2013. 20:45
Смешан наслов! Све Банке праме джумбус целом свету!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online