Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.02.2013.
14:20
Lj. Ivanović - Vesti A

Partije odvele privredu u bankrot

Mantra o tome da Srbija ne treba da privatizuje svoje zlatne koke poput Elektroprivrede ili Telekoma rasprišiće se vrlo brzo poput mehura od sapunice. Pokazalo se, naime, da zlatne koke i nisu baš tako zlatne. Elektroprivredu Srbije čeka bankrot, možda već idućeg meseca. To ne krije ni rukovodstvo te kompanije koje poručuje da je slom izvestan ukoliko EPS hitno ne dobije 300 miliona evra zajma. Toliko treba da damo da bi preživeli!



 

Sindikat energetike Nezavisnost ocenio je da za sunovrat EPS-a "nesumnjivo najveću odgovornost ima država koja to preduzeće više od 20 godina koristi za očuvanje socijalnog mira". Sindikalci ističu da je država postavljala partijske kadrove "koji su dozvolili da korupcija i kriminal urušavaju kompaniju".
 

Država očigledno ne ume da gazduje velikim sistemima. Čuvajući socijalni mir netržišnom cenom struje, gasa ili vode, ona zapravo sistematski uništava te firme čemu, pre ili kasnije, mora doći kraj. Taj kraj se sada primakao EPS-u.

- Suštinska stvar je da EPS nema novca za investicije, a za to su krivi svi koji su u poslednjih 20 godina držali nisku cenu struje - kaže Dejan Stojadinović, konsultant za energetiku. On dodaje da sada EPS pozajmljuje da bi vratio dugove po osnovu starih pozajmica.

Elektroprivreda je u problem došla iz tri razloga. Prvi je cena struje koja ne odgovara ni troškovima proizvodnje, a kamoli da omogućava razvoj ili zaradu. Drugi razlog je što ogromni, opet državni privredni sistemi struju ne plaćaju, a EPS ne može da im obustavi isporuku jer bi to značilo kraj proizvodnje i desetine hiljada otpuštenih. Treći razlog jeste taj što se godišnje u Srbiji ukrade struje u vrednosti od 60 miliona evra. Konačno, tu su i građani koji ne mogu da plate ni tu potcenjenu struju i korupcija koja razjeda sve državne kompanije.

Državno upravljanje privredom umire smrću od hiljadu rezova. Preduzeća tonu polako, ali sigurno. Aktuelna vlada sigurno bi volela da je u poziciji u kojoj je pre pet godina bila prethodna koja je mogla da proda EPS za dve i po ili tri milijarde evra. To danas ne može ni u snovima da se dogodi, a baš je privatizacija nužna. To smatra i Ratko Bogdanović iz Direkcije za ekonomske poslove Elektroprivrede Srbije.

Bez obzira na to što se u javnosti govori da ne treba privatizovati EPS jer je on od strateške važnosti, Bogdanović je ocenio da će na kraju i to doći na red jer je tako kompanija može učiniti stabilnom i profitabilnom. Bogdanović dodaje i da Elektroprivredi Srbije do 2015. treba oko 10,5 milijardi evra investicija da bi zadržala postojeći nivo proizvodnje.

- EPS proizvodi kao 1989, iako je industrijska proizvodnja danas za 60 odsto manja nego te godine koja se uzima kao reper najviše industrijske proizvodnje - naveo je Bogdanović.

Dok nam se javni sektor raspada, ministri svih vlada u poslednjih 12 godina uglas ponavljaju da se zlatna koka ne prodaje, da to nije u nacionalnom interesu Srbije. Ali, sad je odzvonilo. Ministar finansija Mlađan Dinkić poručio je čelniku EPS-a Aleksandru Obradoviću da država nema para da pomogne EPS-u, te da injekciju keša potraže na bankarskom tržištu i da se restrukturiraju što pre.
 

- Da bismo imali novca za plate, moramo da refinansiramo obaveze i zatražimo kredit, a to nije moguće bez saglasnosti upravnog odbora - kaže prvi čovek EPS-a.

Lažu, kradu, zajme

 

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je stečaj EPS "laž koja se namerno potura".


- Oni imaju milijardu potraživanja, a stotine miliona evra obaveza. Umesto što nam prete stečajem, u kome je država najveći poverilac, a istovremeno i dužnik, bolje bi im bilo da očiste EPS od političkih kadrova, da profesionalizuju upravu, podele kompaniju na proizvođače i prenosioce struje i da je privatizuju. Tada neće biti upravnih odbora punih zaslužnih partijskih kadrova, nesposobnih direktora, krađe struje koja se toleriše, beskrajnog pozajmljivanja i slično - kaže Kovačević.


Pad Telekoma
 

Profit Telekoma Srbije u 2012. smanjen je za oko 90 odsto - na 1,16 milijardi dinara. U kompaniji objašnjavaju da je to zbog manjih prihoda, većih rashoda i naglog slabljenja dinara. Navode da je tako slab poslovni rezultat posledica toga što je kompanija prethodnih godina bila više fokusirana na trenutni finansijski rezultat, a ne na dugoročnu održivost. Koliko pre dve godine Telekom Austrija je nudio Srbiji 900 miliona evra za Telekom. Ponuda je odbijena. 


Jat spao na šest aviona

 

Nacionalni avioprevoznik Jat ervejz leti sa samo šest aviona, zbog čega je u toku tekućeg reda letenja kompanija morala da ukine određene linije, poput Brisela ili Kopenhagena. Jatu je očajnički potrebna nova flota, za koju opet država nema para, pa se planira iznajmljivanje šest aviona krajem marta. U suprotnom, neće moći da iznese letnji red letenja. 


Astronomski dug Srbijagasa

 

 

Dugovi Srbijagasa dostigli su 750 miliona evra! Direktor Dušan Bajatović kuka da cena gasa nije realna, pa se postavlja pitanje ko će finansirati razliku između kupljenog i naplaćenog gasa. Nejasno je i zbog čega je Srbijagasu dozvoljeno da kupuje druga propala državna preduzeća, a neka od njih i da prodaje. Takođe, treba utvrditi ko je namenio takvu ulogu Srbijagasu i utvrditi eventualnu krivicu kadrova koji su doveli preduzeće u poziciju gubitaša.. 

POVEZANE VESTI

Utorak 12.02.2013. 15:02
Neko krade struju a neko potkrada EPS!
Utorak 12.02.2013. 14:45
Ko se strujom igra, politika mu dođe glave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online