Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 30.07.2014.
18:29
Beta A

Vučić: Zadovoljan sam radom Vlade

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u načelu zadovoljan radom svih ministara u prvih sto dana Vlade Srbije. On je u intervjuu za nedeljnik NIN kazao da Vlada ostaje otvorena za kadrovska pojačanja i precizirao da je upražnjeno mesto ministra privrede veoma važno i da zato i ne žuri da ga popuni.

Zadovoljan radom Vlade u prvih sto dana: Aleksandar Vučić
 

"Iskoristićemo dodatni rok od 15 dana da bismo izašli sa tim kandidatom u toku avgusta", rekao je Vučić i ocenio da će Srbija ovu godinu završiti u recesiji samo zbog poplava.

O privatizacijama

Vučić je istakao da EPS nije na prodaju jer bi sada imao veoma nisku cenu, i da je cilj Vlade da nađe manjinskog strateškog partnera, ali da o tome nije bilo reči "ni sa Rusima, ni sa bilo kim drugim".

Premijer je izrazio očekivanje da će Telekom Srbije biti privatizovan do juna 2015. i da će njegova cena biti viša od one koja je ponuđena Vladi Mirka Cvetkovića.

"Bez toga imali bismo rast BDP-a od 0,5 odsto u ovoj, izbornoj godini. Ovako, uz sve probleme, a pre svega u energetskom sektoru, verovatno ćemo imati pad od 0,4 odsto, ali već 2015, uprkos merama fiskalne konsolidacije, imaćemo rast od najmanje 1,5, a godinu dana kasnije možda i više od tri odsto", naveo je on.

Predsednik Vlade je podsetio da će na jesen, u septembru, biti donet rebalans budžeta za 2014. godinu.

Kako piše NIN, Vučić je posredno potvrdio da se u oktobru može očekivati smanjenje plata u javnom sektoru i penzija, za šta se zalaže i novi ministar finansija Dušan Vujović.

"Čak i da smo to uradili ranije, to ne bi bilo dovoljno bez drugih mera, onih šest tačaka o kojima svo vreme govorim. Računica Dušana Vujovića je da se smanjenjem plata i penzija za 10 odsto može uštedeti 515-520 miliona evra godišnje. Pa toliko ćemo da 'pojedemo' kroz gubitke EPS-a ili Srbijagasa, ako ih ne reformišemo", poručio je Vučić.

Kako je najavio, zbog toga slede velike promene u javnim preduzećima: "Ona najveća, osim Železnica Srbije, nismo ni pipnuli i to tek sledi, jer su potrebne još neke pripreme".

U Vladi i dalje ima mesta za eksperte

Premijer očekuje da će sa šeikom Muhamedom uspeti da dogovori još jedan kredit od milijardu dolara za finansiranje manjka u državnoj kasi. Vučić je istakao da razlaz najpre sa Sašom Radulovićem, a potom i s Krstićem, nije poruka ekspertima da za njih nema mesta u vladi.

"Za Lazara ima mesta i dalje, a Radulović nije ekspert nego političar. On se sve vreme bavio političkom kampanjom, u sebi je video velikog lidera, izašao na političke tržište, igrao političku utakmicu, izgubio i – kraj", istakao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije je izrazio snažno uverenje da će, bez obzira što je fiskalna konsolidacija odložena, Vlada Srbije sklopiti stend-baj aranžman sa MMF-om, čiju misiju očekuje u septembru.

Biće još smena u policiji

Upitan o reformi policije, naglasio je da se ona neće završiti na smeni nekoliko načelnika.

"Ta reforma ide dubinski, temeljno i biće još smena. Svuda. Neki u policiji pomislili su da treba da budu estradne zvezde, da vode politiku zemlje i da ucenjuju političare i da rade šta god misle. Sa tom praksom je kraj. Policija treba da bude nevidljiva za običan svet, a veoma vidljiva kriminalcima i da ih hapsi i goni. Da to bude jedini posao kojim se bavi, a ne politikom i mnogim drugim stvarima", naglasio je premijer.

Upitan da li su glavni partneri Srbije u svetu Rusija i Nemačka, za razliku od "četiri stuba" spoljne politike bivšeg predsednika Borisa Tadića, Vučić je za NIN istakao da je "Srbija na putu za EU, i to je stub srpske politike, a najmoćnija zemlja EU je Nemačka, zajedno sa Francuskom".

POVEZANE VESTI

Sreda 30.07.2014. 18:35
Ako neko pamti goru vladu neka napiše. Ove ni rekonstrukcija ne može spaiti jer niko ne valja.
Sreda 30.07.2014. 18:55
Kako bre da ne budes zadovoljan olosu ? Unisti nas !!!!
Sreda 30.07.2014. 20:21
Kaze zadovoljan radom valde,ko je ovde lud ja se pitam dali on ili gradjani srbije,on naravno...Doticni kako ga u narodu od milosti zovu ''PICOUSTI'' kaze da je zadovoljan radom vlade.Ta ista vlada ce naravno da smalji penzije i plata za neznatnih 10 posto sto za gradjanina srbije i nije mnogo,znajuci da je plata u srbiji citavih 18 000 hiljada i neki dinar vise.Da nije smijesno bilo bi zalosno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online