Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 09.02.2013.
16:04
B92 A

"Nema toksina u hrvatskom mleku"

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je za B92 da u Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske. Manja količina mleka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo aflatoksina, kaže on.

Foto: Ilustracija
 

U Ministarstvu poljoprivrede narednu isporuku mlekare Dukat iz BiH očekuju u utorak i najavljuju da će biti redovno uzorkovana i ispitane na mikotoksine.

U Ministarstvu dodaju da se domaće mleko redovno kontroliše i da je potpuno ispravno, kao i da je pre mesec dana rađena i vanredna inspekcijska analiza.

Milan Prostran iz Privredne komore Srbije kaže da bi bilo očekivano da inspekcije pojačaju nadzor nad mlekom koje iz regiona ulazi u Srbiju.

CG i BiH povlače "Dukat"

Najveći prodajni lanac u Crnoj Gori - Voli naložio je povlačenje iz svojih objekata mleko hrvatskog proizvođača "Dukat", nakon što je hrvatsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo da će sa tržišta biti povučena pojedina pakovanja trajnog mleka "Dukat" i "Vindija" zbog sumnje na povećanu koncentraciju kancerogenog sastojka Aflatoksina M1, objavila je danas podgorička "Pobjeda".

Inspektori su, kako navodi "Pobjeda", još sinoć krenuli u kontrolu tržišta kako bi uklonili kancerogeno mleko.

"Odmah po dobijanju informacija da UHT mleko Hrvatskih proizvođača mleka 'Dukat' i 'Vindija' može predstavljati rizik po zdravlje potrošača u Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dalo je nalog da se stave van prometa proizvodi svih proizvodnih partija navedenih proizvođača, sve dok se ne izvrše dodatne labaratorijske analize uzorka", navodi list.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo danas su zabranili uvoz mleka hrvatskih proizvođača "Dukat" i "Vindija" u kojem je pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin.

"Treba veterinarske službe da pooštre kontrolu mleka i proizvoda od mleka koje ulaze u Srbiju. Da sve količine dodatno uzorkuju i daju na analizu, pored svih redovnih, na zdravstvenu ispravnost“, kaže Prostran.

S obzirom na to da je preko nekoliko meseci potvrđeno prisustvo aflatoksina u kukuruzu u Srbiji, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović očekuje da nadležni testiraju sva mleka na domaćem tržištu.

"Ministarstvo što mora da uradi da stvarno ispita kad su u pitanju mleko i mlečni proizvodi. Od ministarstva očekujemo da ne bude slepo i ne bude gluvo, i da ono što se dešava u zemljama u okruženju uradi i kod nas“, kaže Papović.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će sa tržišta biti povučena pojedina pakovanja trajnog mleka "Dukat" i "Vindija" zbog sumnje na povećanu koncentraciju kancerogenog sastojka Aflatoksina M1, objavljeno je na portalu Index.hr.

Iz prodaje se povlači Vindijino trajno mleko s 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra s rokom upotrebe do 3. jula 2013, Vindijino UHT (homogenizovano i sterilizovano) mleko s 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od jednog litra, s rokom upotrebe do 24. i 31. juni 2013. godine, Dukatovo trajno mleko s 2,8 odsto mečne masti, u pakovanju od pola litra, s rokom upotrebe do 24. maja 2013. godine kao i Dukatovo trajno mleko "Lagano jutro" s 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od jednog litra, s rokom upotrebe do 25. aprila 2013. godine.

Nakon što su nalazom Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđene koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mleka su poslati u specijalizovanu laboratoriju u Beču radi dodatne potvrde nalaza.

Rezultati tih nalaza biće poznati sredinom februara.

Aflatoksini su toksični i ubrajaju se u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci, a inače su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste gljiva Aspergilus.

Somboled ne uvozi mleko iz HR

Kompanija Somboled saopštila je da u Srbiju ne uvozi mleko iz Hrvatske u kojem je utvrđena sumnja u povećanu koncentraciju kancerogene supstance aflatoksin M1 i da ne postoji nikakva opasnost za potrošače. U saopštenju se dodaje da na srpskom tržištu nije prisutno sporno trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od pola litre i mleko "Lagano jutro" sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od litar.

"Somboled mnogo ulaže u kvalitet sirovine i gotovog proizvoda, stoga srpski potrošači mogu biti sigurni u kvalitet i zdravstvenu ispravnost Dukat proizvoda", navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Subota 09.02.2013. 16:05
Ne nema...
Subota 09.02.2013. 19:23
Nervozno lobiranje za hrvatsko mleko. Toliko nervozno da prelazi granicu dobrog ukusa. Ja kupujem domace i sasvim sam zadovoljan kvalitetom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online