Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 06.12.2012.
13:48
D. N. Petrović - Vesti A

Kupaju se u koritu

U selu Mitrova kod Tutina, u kućerku od blata, sa bolesnim ocem Markom i ostarelom bakom Desom žive Anica (19) i Milica (18) Savić, koje se prehranjuju i školuju od jedne krave i koze koje muzu zajedno sa bakom, prodaju po koje kilo sira i tako kupe: sveske, knjige, retko ponešto od odeće i obuće... Anica je četvrti razred ekonomske, a Milica treći razred srednje tehničke škole u Tutinu.

TEŠKO ŽIVE: Anica i Milica sa ocem i bakom
 


- Majka Jovanka nas je ostavila, ni danas ne znamo zbog čega, kada sam ja imala godinu i po, a moja seka samo pet dana, majka ju je ostavila u zamotuljku na stolu, u hladnoj kolibi i otišla bez pozdrava i javljanja, pre toga bila je u braku negde kod Rožaja, kako čujemo i tamo je imala troje dece sa kojom, kao ni sa majkom, nemamo nikakav kontakt, ne znamo gde je i da li je u životu - priča roneći suzu za suzom, starija Anica.

Hido obećao krevete


Čim je čuo za nevolje Anice, Milice i njihovog oca i bake, poznati novopazarski humanitarac Hido Muratović odneo im je namirnice, a obećao je da će im, čim se za to ukaže prilika, obezbediti i krevete da, ako već ne mogu da se okupaju i kako treba ugreju, kao ljudi spavaju.

- Baka Desa nas je othranila i sačuvala, da nje i njene dobrote nije bilo ne bi bilo ni nas... Otac je bolestan i ne može da radi, ni zaradi, živimo u kući, bolje reći kolibi, oblepljenoj blatom, otac i baka spavaju na jednom metalnom krevetu, a ja i sestra na drvenim daskama prekrivenim starim jorganom. Dok smo bile manje nekako smo lakše podnosile ovu sirotinju, a sada, kad smo pri kraju srednje škole i kad imamo društvo i kad bi trebalo negde da izađemo patimo i plačemo, jer u kuću niko ne može da nam uđe, stidimo se da bilo koga pozovemo, stidimo se i pred drugovima i drugaricama, a i neprijatno nam je da se oblačimo i svlačimo pred ocem - dodaje mlađa Milica.

Pokušavale su ove dve pametne (dobri đaci) i vredne devojke da beru šumsko bilje i tako zarade koji dinar, želele su da bar kupe pristojne krevete ili kauče, omalterišu kućerak i dozidaju sobicu u kojoj bi mogle da spavaju i uče...

- U ovoj krizi teško se i prehranjujemo, moramo da zaradimo i za lekove ocu i baki, o investicijama u kuću, bez neke pomoći, zasad i ne razmišljamo. A ne maštamo mnogo: sanjamo samo da je kuća topla i sa televizorom, da imamo sobičak za nas i da sagradimo kupatilo u kojem bi se, kao što priliči ljudima našeg uzrasta i ovog vremena, okupale. Od rođenja se kupamo u koritu, najčešće ispred kuće, a kad je baš hladno u našem kućerku, nekad, da nas svet ne gleda, i u štali - priča svoju tužnu priču Anica.

- Bog vam pomogao što ste ih posetili, ne verujem da se igde na jednom mestu sakupilo toliko sirotinje i dobrote, divna su to deca, pametna i radna, ali eto, lošu sreću su do sada imala. Verujem da će ih bog pogledati, ako im opštinari nisu pomogli, ako im je i država okrenula leđa, nadam se da će im bar vaši čitaoci pomoći, a i mi komšije ćemo, iako smo lošeg materijalnog stanja, nešto pokušati - priča komšija Ramiz Hadžić iz Mitrove.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Devojke dosanjale i kupatilo
HUMANITARNI MOST Neka vas sreća svuda prati!
Četvrtak 06.12.2012. 13:55
Важно је да се политичари гуше у сопственом лоју.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online