Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.11.2012.
15:22
Beta A

Ljubić: Srbiju neće zadesiti grčki scenario

Srbiju je na dobrom putu zaustavljanja rasta javnog duga i oživljavanja privrede i neće je zadestiti "grčki scenario", izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić. On je u intervjuu agenciji Beta rekao da mere koje je donelo Ministarstvo finansija i privrede Srbije vode ka zaustaljanju rasta javnog duga i oživljavanju privrede.

Foto: Ilustracija
 

"Ministarstvo finansija i privrede je sposobno da taj proces provede od početka do kraja. Mi smo sigurni da Srbiju neće zadesiti 'grčki scenario' i da smo, nakon mera koje smo predstavili, na dobrom putu oživljavanja srpske privrede, odnosno zaustavljanja rasta javnog duga", rekao je Ljubić.

Prema njegovim rečima, rast javnog duga se ne može zaustaviti u jednom danu ili jednoj godini, ali će se Ministarstvo konstantno boriti da u narednim godinama taj javni dug svede u prihvatljive okvire.

"Kad imate krizu, kad imate deficit budžeta od sedam odsto, kada imate rast javnog duga koji je dostigao 60 odsto BDP, to ne možete prikočiti u jednoj godini", rekao je državni seretar Ministarstva finansija i privrede Srbije.

Ljubić je podsetio da je planirano da se u narednoj godini deficit budžeta spusti sa 7,2 odsto na 3,6 odsto, odnosno da se deficit prepolovi.

Prema projekcijama, deficit budžeta Srbje bi trebalo da bude smanjen na 1,9 u 2014, odnosno 0,9 odsto u 2015, rekao je on. Ljubić je kazao se se subvencionisanje kamata na kredite privredi pokazalo kao uspešno i najavio da će taj program Ministarstva finansija i privrede biti nastavljen u 2013. godini.

On je naveo da su do sada banke odobrile priverdi blizu 900 miliona evra kredita sa subvencionisanom kamatom, za šta je država izdvojila 1,3 milijarde dinara u ovoj godini.

Prema rečima Ljubića, jako je bitno to što nisu svi krediti otišli u reprogram, iako se to očekivalo, već je deo tih kredita išao u investicije za obrtna sredsta.

"Kod tog programa ćemo pratiti dešavanja na tržištu. U onom momentu kada vidimo da su banke počele da 'ubacuju' dovoljno sredstava u privredu država će se povoći iz tog programa, kao što se povukla i iz nekih drugih programa", rekao je on.

Ljubić je istakao da postoji interesovanje velikih kompanija da investiraju u Srbiji.

On je kazao da, posle italijanskog Geoksa (Geox) koji gradi fabriku u Vranju, očekuje da i druge velike kompanije pokrenu nove pogone širom Srbije. Na pitanje o kojim kompanijama je reč, Ljubić je naveo da u ovom momentu ne može o tome da govori zbog poverljivosti podataka.

"Do momenta kada ne potpišu ugovore postoji nesto što se zove ugovor o čuvanju poverljivosti podataka i mi do tog trenutka ne možemo govoriti o kojoj se kompaniji radi", rekao je on.

Ljubić je kazao da procena privrednog rasta od dva odsto u narednoj godini "nije bazirana na nekim lepim željama", već na tim novim stranim investicijama, na postojećim investicijama kao što je Fijat, kao i na očekivanom uspehu u nalaženju streteškog partnera za Železaru "Smederevo".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.11.2012. 15:44
Naravno da nece.. Mi ne mozemo doci do standarda kojeg trenutno imaju Grci.. Grci se bune jer im je penzija 500 €...
Ponedeljak 12.11.2012. 15:28
Nece zato sto nama druge drzave EU nece pomagati .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online